Підземний «Перший дзвоник»: як організували навчання в областях, які постійно обстрілює рф

04.09.2024

Через російську агресію школярам довелося продовжити навчатися дистанційно — до цього можливість бачитися з однокласниками в стінах школи забрав ковід-19.
 
Та у 2023 році українці прийшли до новітнього, принаймні для нашої країни, рішення: побудувати освітній заклад під землею. 
 
Перша українська підземна школа з’явилася у Харкові в квітні 2024-го і з того часу успішно функціонує.
 
І не лише вона: за даними медіагрупи «Накипіло», 2 вересня офлайн запрацювали шість метрошкіл і два протирадіаційні укриття. Усі ці заклади прийняли понад 5 тисяч учнів.
 
Нині в Харкові будують іще три метрошколи в Основ’янському, Шевченківському та Новобаварському районах, де зможуть навчатися більш як 2 тисячі школярів. Роботи планують завершити до грудня 2024-го. 
 
Харківщина теж не стоїть на місці: обласна військова адміністрація повідомляє, що в Люботині відкрили першу підземну школу в області. Укриття, розраховане на 400 людей, має найвищий клас безпеки — А-4.
 
Облаштували систему опалення, вентиляції, водопостачання, встановили дизельний генератор на випадок тривалого відключення світла.
 
Приміщення пристосували для людей з інвалідністю, передбачивши підйомник та інші елементи безбар’єрного простору.
 
«Освітній простір навіть під час літніх канікул будемо використовувати для надолуження освітніх втрат. Дирекція закладу розробляє графік навчання у кілька змін», — зазначив голова ОВА Олег Синєгубов. Кожного дня можна буде охоплювати у дві зміни 150 дітей.
 
Та не лише Харків може похвалитися такою підготовкою до школи.
 
«У Запоріжжі будують третє протирадіаційне укриття, яке слугуватиме як підземна школа. Навчальний заклад буде розташований на площі 1 тис. 500 квадратних метрів, на глибині майже 7 метрів і розрахований на 500 учнів», — розповідає «Суспільне Запоріжжя».
 
Навчальний заклад от-от відкрився, його відвідуватимуть учні одразу з двох шкіл, тож ухвалили рішення організувати навчання у дві зміни.
 
А ще раніше, 26 квітня цьогоріч, голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що до кінця року в Запоріжжі та області планують побудувати десять підземних шкіл. Одна з таких, розрахована на 500 дітей, працюватиме в селі Біленьке.
 
Тим часом у Миколаєві (Заводський район) відремонтували ще одне шкільне укриття: у пресслужбі міськради заявили, що тепер місто має дуже якісну захисну споруду площею 900 кв. м, яка більше схожа на підземну школу. Весь простір розділений на зони, де можна проводити навчання. А також там є можливість проводити позашкільні заняття.
 
Проєкт реалізував фонд SavED із партнерами — виданням «Українська правда», сервісом із пошуку авіаквитків Кiwi і фондом Шона Пенна CORE Response. До збору коштів також долучилась освітянська спільнота Львова.
 
Лише одним ремонтом справа не обмежилася: також було придбано якісні меблі та все необхідне для освітнього процесу. 
 
Олеся МАЗУРКОВА