В Україні ввели в експлуатацію перший підземний стабпункт для ЗСУ, фото

11:35, 03.09.2024

Україна відкрила перший підземний шпиталь для поранених військових. (Фото: сайт Міноборони)

Підземний госпіталь для надання первинної медичної допомоги і стабілізації стану воїнів після поранення став першим в межах масштабного проєкту, який реалізовується Міноборони у координації з Медичними силами «Схід».

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Міноборони

 

Загалом проєкт передбачає будівництво більше двох десятків підземних стабпунктів.

 

Перший такий стабілізаційний пункт розташований поблизу лінії фронту та призначений для надання медичної допомоги українським захисникам у максимально безпечних умовах.

 

Шпиталь побудований на базі шести збільшених сталевих бункерів, кожен з яких має довжину 7,6 метра та діаметр 2,5 метра. Для забезпечення функціонування об'єкта встановлені системи вентиляції, водопостачання, водовідведення та альтернативні джерела живлення.

 

 

«Такі підземні стабпункти є критично важливими для збереження життів наших військових. В умовах інтенсивних бойових дій ми маємо забезпечити максимальний захист і швидку медичну допомогу нашим героям. Це перший крок у рамках масштабного проєкту, який зміцнить нашу медичну інфраструктуру та дозволить ще ефективніше підтримувати захисників на передовій», — підкреслив міністр оборони України Рустем Умєров.

 

З метою додаткового захисту стабілізаційний пункт оснащений системами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Загальні інвестиції у проєкт склали понад 20 мільйонів гривень.

 

 

За словами виконуючого обов'язки командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, новий підземний шпиталь є найкращим із наявних стабілізаційних пунктів. «Тут є можливість надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам щодоби, рятуючи сотні життів українських військових. Сподіваюся, що кількість таких об’єктів буде зростати», — зазначив він.

 

Підземний госпіталь складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та модуля відпочинку для медичного персоналу. Він оснащений сучасним медичним обладнанням, включаючи кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

 

 

Концепція організації підземного простору та технічного наповнення, розроблена та спроєктована медиками Медичних сил «Схід», відповідає вимогам польових шпиталів другого ешелону (Role/Echelon 2) за стандартами НАТО. У госпіталі є можливість не лише стабілізувати поранених, а й проводити одночасно до чотирьох операцій.

 

Цей проєкт є важливим кроком у зміцненні медичної підтримки українських військових на передовій.

 

 

Будівництво першого стабпункту реалізовано Міністерством оборони у співпраці з Групою Метінвест.

 

Як повідомляла УМ, в Макарові на Київщині запрацював мобільний госпіталь з Данії.