На ЗАЕС обстрілом пошкоджено повітряну лінію: Гроссі їде на станцію

10:58, 03.09.2024

Гендиректор МАГАТЕ їде на Запорізьку АЕС. (Фото: соцмережа Х Rafael MarianoGrossi)

Через російські обстріли 2 вересня сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

 

Як інформує УМ, про це 3 вересня повідомила пресслужба "Енергоатому" у Телеграм.

 

"У разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни вітримки палива ЗАЕС", - йдеться в повідомленні.

 

В "Енергоатомі зазначили, що українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт ліній, адже існує реальна загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами.

 

"Лінію відремонтують як тільки спеціалістам буде гарантована безпека", - повідомили в пресслужбі.

 

У свою чергу Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що перебуває на шляху до Запорізької АЕС. Про це він написав у соцмережі Х.

 

«Я прямую на Запорізьку АЕС (Україна), щоб продовжити нашу допомогу та допомогти запобігти ядерній аварії», - наголосив Гроссі.

 

Він нагадав, що минуло два роки відтоді, як було створено місію МАГАТЕ, щоб допомогти забезпечити ядерну безпеку та захищеність на найбільшій у Європі АЕС.

 

Раніше в МАГАТЕ анонсували візит Гроссі цього тижня для проведення переговорів на високому рівні та оцінки розвитку подій на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), де ядерна безпека залишається нестабільною.

 

Зазначається, що це буде вже п’ятий раз, коли глава МАГАТЕ перетинає лінію фронту, щоб отримати доступ до ЗАЕС після того, як два роки тому, 1 вересня 2022 року, там було створено постійну місію МАГАТЕ для моніторингу ядерної безпеки.

 

Загалом для Гроссі це буде вже 10-й візит до України з початку повномасштабного вторгнення РФ в лютому 2022 року.

 

Дещо раніше Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Запоріжжя заявив, що на сьогодні для повернення під контроль України захопленої росіянами Запорізької АЕС робляться лише політичні кроки. Але їх недостатньо.

 

Запорізька атомна станція є однією з найбільших в Європі. У березні 2022 року станцію захопили російські військові. Наразі на території станції перебуває велика кількість російських військових, там також багато зброї. З території станції ведеться обстріл протилежного берега колишнього Каховського водосховища - Нікополя.

 

Нагадаємо, що в кінці серпня Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту: російські обстріли пошкодили зовнішню повітряну лінію, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми для власних потреб.

 

Як повідомляла УМ, на ЗАЕС російські «специ» не в змозі перевантажити-замінити паливо в енергоблоках.