Президент Тайваню пропонує Китаю забрати свої землі у росії

19:23, 02.09.2024

Президент Тайваню Лай Чін-те пропонує Пекіну розібратися з ослабленою московією. (Фото з відкритих джерел)

Президент Тайваню Лай Чін-те закликав офіційний Пекін забрати власні «історичні землі» у росії, перш ніж нападати на острівну державу.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву політика наводить Reuters у понеділок.

 

Зокрема, під час інтерв'ю тайванському телеканалу, Лай Чін-те згадав про Айгунський договір 1858 року, за яким Китай передав російській імперії територію на нинішньому далекому сході рф, утворивши більшу частину сучасного кордону вздовж річки Амур.

 

Як відомо, династія Цин, яка на той час була при владі та мала слабкий авторитет, спочатку відмовилася ратифікувати цей договір, однак згодом він був підтверджений Пекінською конвенцією.

 

«Намір Китаю напасти й анексувати Тайвань не пов'язаний з тим, що говорить або робить якась одна людина чи політична партія на Тайвані. Китай хоче анексувати Тайвань не заради територіальної цілісності.

 

Якщо це заради територіальної цілісності, то чому б йому не забрати назад окуповані росією землі, які були підписані в Айгунському договорі? росія зараз має найслабше право?» — заявив Лай Чін-те.

 

Як відомо, КНР вважає територію Тайваню своєю частиною, тож останніми роками посилив свій дипломатичний, військовий та економічний тиск на самоврядний острів.

 

Особисто Сі Цзіньпін протягом останніх років неодноразово заявляв, що хоче «возз'єднання», якщо знадобиться — силою. А от уряд Тайваню наголошував, що хоче миру, але в разі нападу захищатиме себе.

 

У листопаді 2022 року лідер КНР Сі Цзіньпін оголосив про всебічне посилення військової підготовки своєї країни після серії «агресивних» навчань китайської армії на кордонах Тайваню.

 

Як повідомляла «УМ», начштабу 12-ї бригади спецпризначення Нацгвардії «Азов» Богдан Кротевич «Тавр» закликає низку країн повернути собі окуповані росією території.

 

На його думку, було б доцільно Японії, Фінляндії, Молдові та Грузії скористатися нагодою та забрати тимчасово окуповані росією землі собі.