Прем’єр Нідерландів Схооф у Запоріжжі оголосив про пакет допомоги на 200 млн євро

17:29, 02.09.2024

Федоров, Зеленський і Схооф на Хортиці дивляться на греблю ДніпроГЕСу. (x.com/MinPres/Офіс президента)

Прем’єр-міністр Дік Схооф прибув з неанонсованим візитом до Запоріжжя, де зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським і оголосив про новий пакет підтримки України на понад 200 мільйонів євро.

 

За його словами, ця допомога насамперед буде спрямована на захист та ремонт енергетичної інфраструктури. Також передбачається додаткове фінансування гуманітарної допомоги.

 

Як інформує Україна молода, про це Дік Схооф повідомив у соцмережах у понеділок.

 

Зокрема, пан Схооф запевнив, що Україна може розраховувати на подальшу підтримку та залучення Нідерландів. І висловив захоплення жителями міста Запоріжжя, які продовжують жити за кілька десятків кілометрів від фронту.

 

«Ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти Україні продовжувати йти вперед. Не лише на лінії фронту, але й у повсякденному житті людей. Саме тому Нідерланди надають новий значний пакет підтримки на суму понад 200 мільйонів євро», - сказав він.

 

 

На його думку, люди в Україні мають право жити у свободі та безпеці. «І припинення нападів росії на Україну відповідає інтересам безпеки як Нідерландів, так і Європи в цілому. Це переконання, яке ми всі поділяємо», - наголосив нідерландський політик, який вперше перебуває в Україні з моменту вступу на посаду.

 

Водночас, як повідомляє Офіс президента, Зеленський і Схооф побували на острові  Хортиця, а також відвідали перший тематичний урок у школі і Запоріжжі.

 

Зокрема, лідери держав поспілкувалися з учнями 1-го та 11-го класів. За словами директорки закладу, цьогоріч тут навчатимуться 76 першокласників та чотири 11-х класи.

 

 

«Хотіли привітати вас із цим днем. Ви такі молодці, що навчаєтеся, що розумні. Ми дуже пишаємося – не можу сказати «дітьми» – нашими дорослими героями, тому що ви в Україні, незважаючи ні на що, навчаєтесь, боретесь. Ми дякуємо вам за таку любов до України. За те, що ви такі героїчні, патріотичні, але все ж для нас – діти», – сказав Зеленський.

 

 

Начальник Запорізької ОВА Іван Федоров розповів главі держави та премʼєруНідерландів, щоЗапоріжжярозташованеблизькодофронтуйщодняперебуваєпідобстрілами з боку рф, тому для забезпечення навчального процесу облаштовують аудиторії в укриттях.

 

За його словами, у регіоні реалізують програму з будівництва підземних шкіл. До кінця року планують облаштувати ще вісім закладів в укриттях. Це дасть змогу здобувати знання офлайн понад 6 тис. учнів.

 

Як повідомляла «УМ», уряд Румунії схвалив законопроєкт про безкоштовну передачу Україні зенітного ракетного комплексу Patriot.