Дерусифікація: Нацбанк перейменує копійку на шаг

15:50, 02.09.2024

У Нацбанку переконані, що відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність. (Коллаж НБУ)

Національний банк України ініціював зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та в межах дерусифікації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє НБУ в понеділок.

 

«Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу, Національний банк ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг», - йдеться у повідомленні.

 

У Нацбанку переконані, що відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність.

 

Крім того, грошовий обіг очиститься від російського впливу, а зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації.

 

Також, відновлення національних традицій у грошовому обігу саме на часі, вважають у НБУ.

 

Регулятор вже розробив відповідні пропозиції до законодавчих змін.

 

Співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнюватиме 1 до 1, і Нацбанк розроблятиме відповідний дизайн, а також порядок та строки вилучення "копійок" з обігу.

 

Розроблені законопроєкти після узгодження з держорганами направляться на розгляд та схвалення Верховною Радою.

 

Голова Нацбанку Андрій Пишний сподівається, що регулятор почне карбувати шаги вже у 2025 році.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Нацбанк України випустив модифіковані банкноти національної валюти, доповнивши їх дизайн гаслом сучасної України: "Слава Україні! Героям слава!"

 

ДОВІДКА «УМ»

 

На території України від часів Гетьманщини і до доби Української Революції 1917 – 1921 років використовувалася дрібна монета “шаг”.

 

Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак карбування монет не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі.

 

Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: “Ходить на рівні з дзвінкою монетою” та перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

 

Із здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонувалися різні назви, зокрема і "шаг" (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву “копійка”.