«Діти підземелля»: у прифронтових регіонах збудують підземні школи

13:51, 01.09.2024

Підземні школи - реальність наших днів.

Будівництво 40 підземних шкіл вже розпочалося в прифронтових регіонах України. Загалом планується відкрити понад 120 таких об’єктів.

 

Як інформує УМ, про це повідомила проєктна менеджерка "Школи офлайн" Надія Кузьмичова в ефірі телемарафону.

 

«Уряд цього року виділив 2,5 млрд, які були розподілені між прифронтовими регіонами і вже зараз будується 40 підземних шкіл, де навчання здійснюватиметься в локаціях розташованих під землею. Окрім цього, уряд анонсував й теж вже прийняв постанову щодо додаткової дотації у розмірі 5 млрд так само на прифронтові території», - розповіла Кузьмичова.

 

Загалом це дозволить створити умови для понад 100 тисяч дітей, які перебувають на прифронтових територіях та наразі позбавлені доступу до очної освіти.

 

 

«Якщо ми говоримо про кількість таких об’єктів, то - це понад 120. З однієї сторони, насправді 120 - це дуже небагато, враховуючи, що в Україні понад 13 тис. шкіл. А з іншої сторони, ми робимо фокус зараз саме на прифронтові території, де в нас понад 600 тис. дітей навчаються у дистанційному форматі. Якщо зіставити, то вийде, що кожна 5-та дитина отримує, як мінімум можливість виходу на очну освіту», - зазначила Кузьмичова.

 

Повномасштабна війна в Україні й далі руйнує освітню інфраструктуру: фактично кожну сьому школу пошкоджено внаслідок російських обстрілів чи окупації. Це призводить до того, що українські школярі не мають змоги навчатись очно, а отже зазнають обмежень у доступі до якісних знань та соціалізації. Освітній процес у багатьох областях відбувається переважно в онлайн-форматі, що ускладнюється постійною відсутністю електроенергії.

 

Також понад 500 000 українських дітей нині вимушено здобувають освіту за кордоном.

 

Як повідомляла УМ, в Будапешті відкрили першу школу для україномовних дітей.