Вірменія «заморожує» свою участь в ОДКБ

12:39, 01.09.2024

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на пресконференції 31 серпня фактично відмовився щодо участі Вірменії в ОДКБ.,

Свою участь в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Вірменія заморозила на всіх рівнях.

 

Як інформує УМ, про це заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на пресконференції 31 серпня, передає News.am.

 

«Ви знаєте, що Республіка Вірменія заморозила свою участь в ОДКБ на всіх рівнях, і на даному етапі ми вважаємо, що це рішення є достатнім», — наголосив він.

 

За словами премʼєра Вірменії, «можуть бути дискусії» щодо того, що має статися, щоб Вірменія вийшла з ОДКБ.

 

«Один може сказати, що цього достатньо, інший може сказати, що цього недостатньо, але тут треба дивитися, у кого якісь оціночні повноваження. Я поважаю всі точки зору, але з іншого боку, ми ухвалили те рішення, яке ухвалили. На цей момент ми не бачимо необхідності приймати інше рішення, але це не означає, що ми не побачимо потреби приймати інше рішення наступного моменту», — сказав він.

 

Раніше Пашинян неодноразово говорив про те, що ОДКБ не виконала своїх зобовʼязань перед Єреваном під час війни за Нагірний Карабах, за результатами якої Азербайджан повернув собі території. Через це в червні він навіть повідомив про намір вийти з ОДКБ.

 

У березні 2024 року стало відомо, що Вірменія розглядає подачу заявки на членство в Євросоюзі. Країна має проєвропейські прагнення, тому їй важливо розширювати коло партнерів і союзників. Єреван останнім часом зміцнює відносини з країнами Заходу, зокрема зі США.

 

22 липня 2024 року Рада Європейського Союзу вперше в історії схвалила військову допомогу для Збройних сил Вірменії на суму €10 мільйонів з Європейського фонду миру (EPF).

 

Як повідомляла УМ, Лід скрес: Вірменія та Азербайджан розпочали делімітацію кордону.