Микола Олещук звільнений з посади командувача Повітряних сил

20:27, 30.08.2024

Микола Олещук звільнений указом президента. (facebook.com/kpszsu)

Президент України Володимир Зеленський звільнив Героя України Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ після того, як літак F-16 зазнав катастрофи, а пілот Олексій Месь загинув.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в указі президента №600/2024 від 30 серпня.

 

Також глава держави прокоментував звільнення командувача у вечірньому зверненні.

 

«Я вирішив замінити командувача Повітряних сил Збройних Сил України. Я безмежно вдячний всім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахунків ППО. Усім, хто дійсно бʼється для України – для результату.

 

І це потрібно так само на командному рівні – ми повинні посилюватись. І берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти усіх наших воїнів», - сказав Зеленський, передає Офіс президента.

 

 

ДОПОВНЕНО: Водночас Генштаб ЗСУ повідомляє, що имчасово виконуючим обов’язки командувача Повітряних Сил призначитли генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка:

 

«Відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України, генерал-лейтенанта Кривоножка Анатолія Миколайовича, командувача повітряного командування "Центр" Повітряних Сил Збройних Сил України, допущено до тимчасового виконання обов’язків командувача Повітряних Сил Збройних Сил України».

 

Зауважимо, що звільнення Олещука відбулося на тлі авіатрощі літака F-16, унаслідок якої загинув пілот Олексій Месь. Першим про втрату винищувача F-16 повідомило американське видання Wall Street Journal із посиланням на неназваного американського посадовця.

 

Згодом у Генеральному штабі ЗСУ підтвердили катастрофу з F-16. Розповіли, що американські винищувачі продемонстрували свою ефективність, збивши 26 серпня чотири крилаті ракети.

 

У районні падіння літака працює спеціальна комісія Міністерства оборони, яка з’ясовує причини аварії. Пізніше Олещук писав, що партнери зі США також уже долучилися до розслідування її причин.

 

Як повідомляла «УМ», того дня, знищивши три крилаті ракети та один ударний безпілотник, загинув льотчик Олексій Месь з позивним «Мунфіш». Він був одним із перших українських пілотів, який пройшов підготовку на F-16.

 

Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що не приховував інформації про катастрофу літака F-16, унаслідок якої загинув пілот Олексій Месь.

 

Так він відреагував на критику одіозної народної депутатки Мар’яни Безуглої, яку він назвав «інструментом для дискредитації вищого військового керівництва» та людиною, «яка давно продала своє ім’я, для досягнення цих мерзенних цілей».