Загибель пілота Меся на F-16: Командувач Повітряних сил відреагував на критику

14:08, 30.08.2024

Командування Повітряних сил заявляє про спроби дискредитації вищого військового керівництва. (Фото Офісу президента)

Командувач Повітряних сил Микола Олещук стверджує, що не приховував інформації про катастрофу літака F-16, унаслідок якої загинув пілот Олексій Месь.

 

За його словами, під час війна така інформація не може відразу потрапляти в публічний простір.

 

Як інформує Україна молода, про це Микола Олещук написав у Telegram у п’ятницю, реагуючи на критичний пост одіозної народної депутатки Мар’яни Безуглої.

 

За його даними, вище керівництво одразу отримало доповідь про авіакатастрофу, як і партнери зі США, які вже долучилися до розслідування її причин.

 

Розслідування вже триває, під час нього з’ясують обставини катастрофи та хто за неї відповідальний, каже пан Олещук. Він також пояснив, що ця інформація не могла відразу потрапити в медіа, оскільки «війна в країні».

 

При цьому, Командувач Повітряних сил назвав депутатку Безуглу, яка критикувала його за мовчання з приводу інциденту, «інструментом для дискредитації вищого військового керівництва» та людиною, «яка давно продала своє ім’я, для досягнення цих мерзенних цілей».

 

«Мар’яно, прийде час, проситимете вибачення перед усім військом за те, що накоїли, сподіваюсь у суді!», — написав Олещук, звинувативши Безуглу в дискредитації його самого, Повітряних сил та «основного союзника України — США».

 

Він констатує, що депутатка стала «основним ньюзмейкером ворожої пропаганди» і б’є «всі рекорди на російському телебаченні».

 

Олексій Месь «Мунфіш» одним із перших українських пілотів пройшов підготовку на F-16.

 

Зауважимо, що раніше Безугла заявила, що F-16, яким пілотував льотчик Олексій Месь, збив зенітно-ракетний комплекс Patriot «через дискоординацію між підрозділами». Вона звинуватила Повітряні сили в культурі брехні, адже там, мовляв, заявили, що Месь не впорався з керуванням.

 

Пізніше Безугла також написала, що катастрофа F-16 — щонайменше третій випадок, коли український літак із пілотом збила власна ППО. Вона вимагала від Олещука виступити з заявою.

 

Першим про втрату винищувача F-16 повідомило американське видання Wall Street Journal із посиланням на неназваного американського посадовця. Журналісти писали, що попередні дані свідчать, що літак не був збитий вогнем противника, хоча інцидент стався під час масованого російського ракетного обстрілу 26 серпня.

 

Згодом у Генштабі ЗСУ підтвердили катастрофу з F-16. Зазначалося, що винищувачі продемонстрували свою ефективність, збивши 26 серпня чотири крилаті ракети.

 

Однак під час заходу на ціль з одним із літаків втратили звʼязок. Пізніше з’ясувалося, що літак зазнав катастрофи, а льотчик загинув.

 

Як повідомляла «УМ», за даними Повітряних сил, того дня, знищивши три крилаті ракети та один ударний безпілотник, загинув льотчик Олексій Месь з позивним «Мунфіш». Він був одним із перших українських пілотів, який пройшов підготовку на F-16.

 

У районні падіння літака працює спеціальна комісія Міністерства оборони, яка з’ясовує причини аварії.