Тренувальна місія: ЄС збільшить військовий вишкіл для вояків України

11:29, 30.08.2024

Жозеп Боррель сьогодні озвучив приємну новину для України. (Фото з відкритих джерел)

У Брюсселі сьогодні, 30 серпня, проводять неформальну зустріч міністри оборони країн ЄС – вони розглянуть можливість збільшення кількості українських військовослужбовців, що проходять тренування в місії EUMAM Ukraine.

 

Як інформує УМ, про це у п’ятницю, 30 серпня, у Брюсселі перед початком неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

«Найбільш важливим питанням залишається військова підтримка ЄС для України. В рамках цієї підтримки тренування українських військовослужбовців відіграє важливу роль. Тож ми маємо намір обговорити, як збільшити обсяг нашої тренувальної місії. Мета визначена у тренуванні близько 60 тисяч солдатів. Ми збільшимо цю мету, і я розповім вам сьогодні, наскільки. Але це є на цей час найбільш успішною тренувальною місією, яку будь-коли здійснював Європейський Союз», - сказав Жозеп Боррель.

 

Він відзначив, що успішне тренування 60 тисяч українських військовослужбовців є видатним результатом, у досягнення якого зробили свій внесок багато європейських країн. Сьогодні міністри обговорять можливість відкриття в Києві координаційного центру для посилення взаємодії зі Збройними Силами України у цих питаннях на місцях.

 

Відповідаючи на запитання журналістів про можливість тренування українських військовослужбовців за допомогою EUMAM Ukraine безпосередньо в Україні, високий представник ЄС зауважив, що наразі серед країн-членів немає консенсусу щодо такого використання місії.

 

«Це питання сьогодні не в порядку денному зустрічі ЄС має намір відкрити координаційний центр в Україні, але на цей час немає згоди на тренування українських військових на території України за участі європейських інструкторів», - зазначив Жозеп Боррель.

 

Додамо, що сьогодні в Брюсселі триває неформальна зустріч ЄС міністерського рівня в форматі Gymnich: вчора дискусії щодо найважливіших зовнішньополітичних питань були проведені серед міністрів закордонних справ країн ЄС, сьогодні питання безпеки обговорять міністри оборони. Обидві зустрічі першим питанням порядку денного позначають продовження та посилення військової підтримки для України у її боротьбі проти російської агресії.

 

Як повідомляла УМ, НАТО запустить центр оборонної підготовки для українських військових.