Bring Kids Back UA в дії: в Україну вдалося повернути ще 14 дітей, фото

10:16, 30.08.2024

Діти з родинами нарешті вирвалися з окупації. (Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram)

Із окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей – Україна повернула 14 дітей з їхніми родинами.

 

Як інформує УМ, про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм.

 

Одна з родин кілька разів намагалася виїхати з окупованих територій самотужки, однак їх із погрозами без пояснення повертали назад. Інша родина переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію.

 

Під час спілкування з працівниками Офісу омбудсмана люди розповіли, що боялися вийти на вулицю і не могли знайти роботу без російського паспорта. Росіяни погрожували вилучити їхнє майно і позбавити батьківських прав, а діти не мали права вибору у школах. Знайдені українські книги cпалювали, а цінне майно вилучали. Домівки українців постійно обшукували.

 

Чимало з повернутих дітей потребують влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції.

 

 

Якщо вашу дитину депортували до РФ чи вона перебуває на окупованих території, то окрім поліції , варто повідомити Офіс омбудсмана. Гаряча лінія 0 800 50 17 20 — у межах України, 044 299 74 08 — для дзвінків з-за кордону, електронна адреса — hotline@ombudsman.gov.ua.

 

 

Депортація українських дітей — один із воєнних злочинів Росії, за це Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмана рф Марії Львової-Бєлової. Наразі відомо про примусову депортацію щонайменше 19 546 українських дітей до Росії, повернути вдалось менше ніж 400 з них. Україна також має докази, що Білорусь бере участь у депортації українських дітей.

 

Як повідомляла УМ, в Україну повернули з окупації сімох дітей.