Сейм та Десна забруднені: в Держводагентстві підтвердили дані про «подарунок» з рф, фото

11:08, 29.08.2024

Мор риби у Сеймі. (Фото: Держрибагентство)

На Сумщині в річці Сейм виявили масовий мор риби. Причиною стало потрапляння у водойму великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді.

 

Забруднення з річки Сейм досягло річки Десна.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова Держводагентства Михайло Янчук під час телемарафону.

 

Він зазначив, що хімічних або високотоксичних речовин не виявлено.

 

За словами Янчука, Держводагентство разом з підпорядкованими водогосподарськими організаціями та лабораторіями, а також лабораторіями Держекоінспекції, проводить постійний щоденний моніторинг якості води в річках Сейм та Десна.

 

Він наголосив, що всі служби зараз об’єднують зусилля для ліквідації забруднення, залучаючи науковців та додаткових експертів.

 

Окрім того, сьогодні відбудеться засідання Державної комісії з ТЕБ та НС за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаляі. Під час нього будуть надані вказівки органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо локалізації та ліквідації наслідків забруднення.

 

 

Нагадаємо, що Десна – річка у Сумській, Чернігівській і Київській областях України та у Смоленській, Брянській областях Росії, ліва притока Дніпра.

 

Бере початок на Смоленській височині поблизу м. Єльня (Смоленська область). Впадає в р. Дніпро за декілька кілометрів вище м. Києва

 

Найдовша та друга після Прип’яті за площею басейну притока р. Дніпра. Довжина 1 130 км (у межах України – 591 км), площа басейну 88,9 тис. км2 (у межах України – 33,8 тис. км2).

 

Українська ділянка річки починається біля с. Мурав’ї Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Басейн Десни також поширюється на Курську область, меншою мірою на Калузьку, Орловську та Бєлгородську області Росії.

 

 

У свою чергу в Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

 

Зазначається, що росіяни з 14 серпня спричинили масштабне забруднення водойми, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин у Сейм.

 

«Результатом забруднення річки стала масова загибель риби. Це сталося внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менш ніж 1 мг/л за мінімально допустимої норми у 4 мг/л),» – йдеться у повідомленні.

 

Забруднення поширилося по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області та дісталося Чернігівщини. Чорну воду, запах гнилі, аміаку й мертву рибу фіксують, зокрема, поблизу Батурина.

 

За цим фактом відкрило кримінальне провадження. Крім того, з 26 серпня заборонили купатися та ловити рибу в Сеймі на території Батуринської громади через погіршення якості води.

 

 

У Київській ОВА повідомили, що Державна екологічна інспекція провела перевірку річки у межах Київщини.

 

Інспекція не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у річці. Крім того, зафіксовано вміст кисню у межах норми, а фактів мору риби не виявлено.

 

Водночас, для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ і НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби.

 

Пресслужба КМВА з посиланням на Київводоканал повідомила, що вода, яка подається в будинки киян, безпечна, а загроз для споживачів немає.

 

У Київводоканалі наголосили, що ситуація з водопідготовкою та водопостачанням у столиці під контролем.

 

Зазначається, що фахівці Київводоканалу постійно відбирають проби води як на етапі водозабору, так і на всіх етапах водопідготовки.

 

У компанії пообіцяли, що будь-які зміни у якості води в річці оперативно помітять, а також скоригують процес очищення та знезараження води.

 

Очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі телемарафону Єдині новини повідомив, що жодних хімічних або високотоксичних елементів у річках не зафіксовано.

 

«Ми сьогодні маємо говорити про те, що виявлено переміщення певних забрудників річкою Сейм. На сьогодні ці забрудники досягли річки Десна, тож закумульовано роботу всіх служб для того, щоб цю ситуацію ліквідувати… Ми сьогодні офіційно говоримо, що жодних хімічних або високотоксичних елементів не зафіксовано, – сказав чиновник.

 

Стрілець додав, що було відібрано понад 50 проб, посилено моніторинг, роздано відповідні доручення і ситуація контролюється. Він наголосив, що те, виявили в лабораторіях, це виключно органічний забрудник, який не є високотоксичним.

 

Урядовець закликав довіряти офіційним джерелам інформації, адже сьогодні шириться багато інформації та багато думок, що це за забруднення.

 

Міністр також пояснив, що мор риби відбувається через те, що у воді після потрапляння такого забрудника мало кисню.

 

Фактично риба не може брати кисень з води, тому починає спливати на поверхню. Стрілець сказав, що відповідні служби займаються тим, щоби прибрати цю рибу з водойм і берегів.

 

Як повідомляла УМ, довкілля України зазнало шкоди від війни на 2 трильйони грн.