«Чорний список»: Україна надасть США перелік цілей рф для далекобійної зброї

11:29, 27.08.2024

Україна надасть адміністратору Байдена цілі, по яких він міг би вразити в росії, якщо буде шанс. (Фото: Chip Somodevilla)

Адміністрації президента США Джо Байдена Україна представить цілі на території Росії, по яких вона могла б вдарити американською далекобійною зброєю. Це остання спроба переконати Вашингтон зняти обмеження.

 

Як інформує УМ, про це пише Politico з посиланням на джерела.

 

Хоч Україна надала США список деяких потенційних цілей у Росії ще раніше, цей буде детальнішим. За словами трьох співрозмовників видання, міністр оборони України Рустем Умєров та керівник Офісу президента Андрій Єрмак цього тижня відвідають Вашингтон і подадуть список американській стороні.

 

США вже кілька місяців вважають, що зняття обмежень на далекобійні удари не матиме стратегічного значення у війні, бо Росія перемістила свої найважливіші цілі, зокрема літаки, подалі від кордону — і зробила їх недосяжними для ударів.

 

Але Київ визначив кілька важливих цілей, які Україна зможе вразити за допомогою американських ракет. Тож сподіваються, що новий список цілей змусить президента Байдена змінити свою думку.

 

Україна наполягає, що зняття всіх обмежень є необхідним, бо це дасть військовим більшу свободу для боротьби з Росією в межах її кордонів. Однак високопосадовці США побоюються, що зняття обмежень призведе до ескалації та спровокує РФ на ще більш агресивні атаки на Україну.

 

Неназвані українські законодавці та посадовці кажуть, що бачать ознаки того, що дехто в адміністрації Байдена розглядає можливість зняти обмеження найближчими днями. Депутат від Демократичної партії також сказав Politico, що США розглядають запит Києва. Водночас офіційно Білий дім не заявляв про зміну своєї політики.

 

Президент України Володимир Зеленський після найбільшої повітряної атаки Росії 26 серпня заявив, що союзники України мають зняти всі обмеження на використання зброї.

 

Раніше Politico з посиланням на джерела писало, що США не знімають обмеження на далекобійні удари по РФ, щоб мати можливість поліпшити відносини з Москвою в майбутньому.

 

Окрім США, Україна отримала дозволи на застосування переданої зброї на власний розсуд від низки партнерів, хоча не від усіх. Видання The Times, посилаючись на джерела в британському уряді, написало, що Велика Британія не може дозволити Україні бити далекобійними ракетами Storm Shadow по Росії через опір США — адміністрація Джо Байдена нібито побоюється ескалації.

 

Як повідомляла УМ, Україна має право бити по рф французькою зброєю – депутат Жан-Луї Бурланж.