Інсталяцію з руїн «Iʼm Fine» презентували на фестивалі Burning Man, фото

11:33, 26.08.2024

Інсталяція складається з різних елементів. Найбільше серед них розстріляних і порваних уламками знаків «пішохідний перехід». Їх всього дванадцять. (Фото: Фейсбук Vitaliy Deynega)

Українська команда цьогоріч на фестивалі Burning Man представить інсталяцію під назвою I’m Fine (у перекладі з англійської — «Я в порядку»).

 

Її створили з поверхонь, пошкоджених російськими ракетами, снарядами та кулями.

 

Як інформує УМ, про це 26 серпня повідомив ініціатор проєкту і засновник благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега у Фейсбуці.

 

Арт-об’єкт складається з різних елементів, зокрема, розстріляних і порваних уламками знаків «пішохідний перехід» — усього їх 12. Вони символізують людей, яких російські війсткові вбили, коли ті переходили дорогу.

 

Також митці використали два знаки «Обережно діти» — один з них зняли біля зруйнованої вщент школи на Херсонщині.

 

У роботі є шматок Херсонського торговельного центру, уламки парканів, хвірток, сонячних панелей, трансформаторів, спортивних і дитячих майданчиків.

 

 

Українська команда використала дорожні знаки з назвами населених пунктів, кожен з них — фактично музейний експонат. Бо, наприклад, у Херсоні було всього три настільки великих знаки.

 

Дейнега зазначив, що цьогорічний арт-об’єкт символізує те, що попри всі ракетні обстріли та атаки російської армії українці навчилися «бути сильними і святкувати життя». Тому вони дійсно в нормі, але ця реальність «страшніша за нічні жахіття».

 

Ініціатор проєкту наголосив, що задумка української команди спрацювала і її почують «десятки тисяч людей».

 

«Один американець сказав, що в нашій інсталяції стільки горя і смерті, що це важко витримати і заплакав. Інший сказав, що в ній багато сили, бо якби ми були жертвами, а не воїнами — ми б її сюди не привезли», — написав Дейнега.

 

 

Минулого року на Burning Man Україна представила арт-обʼєкт The Hedgehog Temple (у перекладі «Храм їжака»), у формі величезного їжака, зробленого з протитанкових їжаків — одного із символів оборони України під час повномасштабної війни.

 

Burning Man — щорічний восьмиденний фестиваль незалежного мистецтва. Проходить з 1986 року в пустелі Блек-Рок у штаті Невада. У межах фестивалю в пустелі встановлюють різні арт-обʼєкти, а наприкінці організатори заходу за традицією спалюють гігантську деревʼяну людську фігуру.

 

Як повідомляла УМ, В Києві створено унікальні інсталяції: квіти розповідають про боротьбу українських міст із ворогом.