Другий Саміт миру Зеленський пропонує провести в Індії

17:37, 25.08.2024

Наступний Саміт миру можливо пройде в Індії.

За проведення другого Саміту миру в одній з країн Глобального півдня й запропонував його провести Індії виступає Президент Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський заявив у інтерв'ю представникам індійських ЗМІ, поширеному пресслужбою президента в неділю.

 

"Я дійсно вважаю, що другий Саміт миру повинен бути в одній з країн, бажано, Глобального півдня. І ми дуже відкриті. Є країни, такі як Саудівська Аравія, Катар, як Туреччина (Швейцарія також, але це інший напрямок), з якими ми ведемо перемовини щодо другого саміту.

 

Я абсолютно підтримую і поділився цим з прем'єр-міністром Моді, щоб провести Глобальний саміт миру в Індії. Це велика країна, велика демократія.

 

Але я хочу бути відвертим. Це стосується не тільки Індії, але будь-якої держави, яка б позитивно ставилася до прийняття саміту – ми не зможемо провести Саміт миру в країні, яка поки не приєдналася до комюніке саміту. Ніхто ні на кого не тисне, але це логічно", - сказав, зокрема, Зеленський.

 

Зеленський розповів, що обговорював із індійським прем'єром Нарендрою Моді всі питання комюніке першого Саміту миру і всі питання, які там обговорювалися.

 

"Що стосується дітей. Є кілька країн, які хочуть допомагати в цьому питанні. Їх ніколи не буде достатньо. Ми з задоволенням, якщо Індія доєднається до цього пункту формули – повернення дітей, до гуманітарного. З точки зору нейтральності вашого статусу.

 

Хоча жоден з пунктів і жоден з тих сигналів, які були на саміті, не стосується зброї. Тому я думаю, що Індія може обрати будь-який з цих пунктів, доєднатися до будь-якої тематики і може приходити зі своїм баченням, зі своїми поглядами, тощо. Ми готові до відкритого чесного діалогу", - додав президент.

 

Як повідомляла УМ, Індія готова сприяти швидкому поверненню миру.