На Київщині побудували перше інклюзивне містечко для ветеранів.

15:59, 25.08.2024

Перше інклюзивне містечко для ветеранів побудоване на Київщині. (Фото: Фейсбук Руслан Кравченко - голова Київської ОДА)

На Київщині побудували перше інклюзивне містечко для ветеранів — ключі від нових осель вже передали 45 військовим, які під час бойових дій отримали серйозні поранення.

 

Як інформує УМ, про це 25 серпня повідомив голова Київської ОДА Руслан Кравченко у Фейсбуці.

 

« Сьогодні ключі від своїх нових осель передали 45 військовим, які під час бойових дій отримали суттєві фізичні ушкодження.

 

Завдання Президента України для всіх чітке – підтримувати ветеранів на всіх рівнях. Конкретними справами. І я вдячний меценатам, які долучаються до цього», - написав , зокрема, Кравченко.

 

Реалізувати цей унікальний проєкт фінансово допомогли благодійний фонд Андрія Засухи та ФК «Колос Ковалівка». Реалізували все за 9 місяців. Жодної копійки обласного чи державного бюджету не задіювали.

 

Загалом у комплексі наразі 59 будинків, кожен – на 75-80 квадратних метрів. Житло та земля, а це 4-5 соток, стануть власністю наших захисників та їхніх родин. Благодійники також допоможуть зробити ремонт в оселях, встановлять кухонні меблі та облаштують санвузли. Все з урахуванням потреб ветеранів та для їх комфорту.

 

Будинки з просторими терасами, є вода, електрика, газ, каналізація. Тротуари та проїзди облаштовані так, щоб його мешканці легко пересувалися містечком.

 

Є зона відпочинку, сквер, спортивні та дитячі майданчики, зони для барбекю, поштомат, добудовують укриття. Зведуть амбулаторію та магазин.

 

«Виробники будівельних матеріалів Київщини робили максимальні знижки, що дозволило збудувати ще більше житла — матеріали віддавали по собівартості.

 

Також тут мешкатимуть захисники з різних військових підрозділів, а також родини загиблих. Зі своєї сторони КОВА орієнтувалася на підшефні бригади: 72 ОМБР, 114 ТРО, 3-тя штурмова, ГУР», - додав голова ОДА.

 

Усіх кандидатів на проживання в містечку подавало командування військових підрозділів. Критерії такі: це бійці, які дістали поранення і не можуть більше проходити службу, мають сім’ю і не мають власного житла.

КОВА бере на себе оформлення дітей у найближчі дитсадки та школи. Доставлятиме їх туди спеціальний автобус, який також придбали благодійники. Допоможемо і з працевлаштуванням та професійним перенавчанням.

 

Тим, хто повернувся з фронту та має серйозні травми доводиться фактично починати життя з початку. І цей пероід адаптації маємо проходити спільно з тими, хто нас захищає. Це не просто. Це вкрай болюче. Але українські ветерани не будуть наодинці зі своїми проблемами.

 

«Такі містечка мають бути в кожній громаді Київщини, в кожному районі Київщини, в кожній області. Тож працюю далі над пошуком благодійників та розширенням подібних проєктів», - резюмував Кравченко.

 

Як повідомляла УМ, українці не зможуть продати житло, отримане як компенсацію за зруйноване.