Таборують у космосі: двоє астронавтів застрягли на МКС

15:41, 18.08.2024

Астронавти на Міжнародній космічній станції дотримуються напруженого графіка. (Фото: NASA)

Через технічні несправності досі не повернулися американські астронавти Бутч Вілтор і Суні Вільямс, які вирушили на 10-денну місію на Міжнародну космічну станцію (МКС) 5 червня. Попри це, вони залишаються активними і продовжують виконувати свої завдання.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Time.

 

Після прибуття на МКС астронавти завершили заплановану перевірку систем зв’язку, життєзабезпечення та живлення космічного корабля Starliner. Далі вони долучилися до наукових експериментів, які проводять інші члени екіпажу.

 

Бутч та Суні займаються технічним обслуговуванням станції, наприклад, ремонтом обладнання. Їхній робочий графік насичений, передбачає регулярні перерви та час для прийому їжі.

 

У випадку необхідності виходу у відкритий космос астронавти мають доступ до скафандрів. Для забезпечення їхніх потреб на станції є чотиримісячний запас їжі, кисню та інших важливих ресурсів.

 

Як повідомляє Time, МКС оснащена шістьма спальними кімнатами, кожна з яких має спальні мішки та місця для зберігання особистих речей. Астронавти можуть користуватися навушниками, щоб ізолюватися від шуму.

 

Через неочікувано довге перебування на станції астронавти зіткнулися з дефіцитом чистого одягу. Нещодавно, завдяки доставці вантажу від Northrop Grumman, вони отримали новий одяг, а також свіжі фрукти та овочі.

 

Обидва астронавти – досвідчені пілоти-випробувачі Військово-морських сил США. Їхній професійний досвід став однією з причин вибору їх учасниками місії Crew Flight Test (CFT).

 

NASA продовжує підтримувати зв’язок із Бутчем та Суні. За словами головного астронавта Джо Акаби, вони залишаються у хорошій фізичній та психологічній формі. Організація розглядає можливість їхнього повернення на Землю, включаючи використання альтернативного корабля, такого як Crew Dragon від SpaceX.

 

NASA також підготувала сценарії на випадок, якщо астронавти залишаться на МКС довше, ніж кілька тижнів.

 

Раніше у NASA повідомили, що двоє американських астронавтів, які вилетіли в космос для восьмиденної місії в червні, можуть застрягти на Міжнародній космічній станції до наступного року, якщо їхній Boeing Starliner не відремонтують, щоб вони могли повернутися додому.

 

Астронавти стали першим екіпажем капсули Boeing Starliner, але випробувальна місія була затягнута через проблеми з силовою установкою Starliner, які все більше ставлять під сумнів здатність космічного корабля безпечно повернути їх на Землю, як було заплановано.

 

Як повідомляла УМ, в туристичну космічну подорож полетів 90-річний астронавт.