Спецрада затвердить поетапний план відбудови Охматдиту - Ляшко

12:52, 18.08.2024

На відбудову Охматдиту вже зібрано сотні мідбйони гривень.

Рада з відновлення "Охматдиту" в понеділок чи вівторок затвердить поетапний план відбудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», постраждалої внаслідок російської атаки.

 

Як інформує УМ, про це 18 серпня в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

 

«Міністерство охорони здоров’я спільно з усіма командами робить усе можливе, щоб зробити пріоритетні роботи, які дозволять законсервувати, закрити усі вікна, прорізи тепломережі до зими, щоб корпус функціонував. Зараз проводиться формування Ради з відновлення "Охматдиту", у п’ятницю було засідання благодійників, які відбирають громадські організації. У понеділок чи вівторок Рада з відновлення затвердить поетапний план відновлення, де серед пріоритетних заходів – вставити усі вікна», – розповів Ляшко.

 

За його словами, паралельно МОЗ працює з усіма ключовими проєктними інститутами Мінінфраструктури, які мають спроможність провести швидко детальний технічний аналіз стану руйнування.

 

«Це для того, щоб сказати, що, наприклад, на цій стіні можна ставити вікна, ми розпочнемо тендерні процедури через Prozorro під певними критеріями, які нам пообіцяли розробити ПРООН, керівник якої увійшов до Ради з відновлення. Тому усі процеси будуть прозорими. У нас є варіанти, як все запустити, щоб лікарня, новий корпус, який був пошкоджений, працював в осінньо-зимовий період. Тому робимо усе можливе», – запевнив міністр.

 

Нагадаємо, що 8 липня Росія здійснила терористичну атаку на дитячу лікарню "Охматдит", внаслідок чого було зруйновано один корпус лікарні, пошкоджено хірургічний та новий корпус «Охматдиту».

 

Після російського терористичного обстрілу безпосередньо на благодійний рахунок НДСЛ "Охматдит" надійшли 312 млн грн пожертв, на рахунок благодійного фонду "Охматдит - здорове дитинство" - 378 млн грн, 320 млн грн було зібрано на платформі UNITED-24. 100 млн грн були виділені урядом з резервного фонду.

 

Також американський меценат Говард Баффет виділив 11,2 млн доларів, але вони будуть надані необхідним обладнанням. Окремо уряд Литви виділив 1 млн доларів. І уряд Німеччини озвучив про намір виділити 10 млн євро.

 

19 липня БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство" оголосив конкурс про проведення поточного ремонту та внутрішнього опорядження будівлі Сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ "Охматдит".

 

Серед 14 учасників за його підсумками була обрана запорізька компанія "Буд-технолоджі". Проєкт "Наші гроші" звернув увагу на те, що пропозиція переможця була дорожча, ніж у інших учасників конкурсу, а також що у компанії немає відповідної техніки для проведення необхідних робіт.

 

2 серпня міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що кошти, зібрані благодійним фондом "Охматдит - здорове дитинство" для відновлення лікарні після російської терористичної атаки, будуть переведені на казначейські рахунки НДСЛ "Охматдит". Їх використання буде контролювати ревізійно-наглядова рада, конкурс на відбудову "Охматдиту" буде проведений через Prozorro.

 

5 серпня наказом МОЗ затверджено Положення про Раду з контролю здійснення відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит - Раду з відновлення "Охматдиту".

 

10 серпня були затверджені перші вісім учасників Ради з контролю здійснення відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ.

 

Із 17 серпня виконання обов’язків генерального директора "Охматдиту" тимчасово покладено на Олександра Уріна, який очолює відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Охматдиту.Володимир Жовнір був відсторонений від виконання обов’язків гендиректора «Охматдиту» до завершення перевірок Національною поліцією, іншими правоохоронними органами та комісією Міністерства охорони здоров’я.

 

Як повідомляла УМ, Гендиректор «Охматдиту» Володимир Жовнір відсторонений з посади.