Офіс Генпрокурора розслідує ймовірне обезголовлення бійця ЗСУ росіянами

14:42, 17.08.2024

Кати-росіяни зняли відео на КПП Колотилівка в Бєлгородській області рф. (Коллаж з соцмереж)

Слідчі прокуратури розпочали розслідування за фактом поширення відео з обезголовленням, ймовірно, українського захисника.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Офіс генпрокурора в суботу.

 

Зазначається, що за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

 

Так, 16 серпня у соцмережах було оприлюднено відео, на якому представники ЗС рф  демонструють голову нібито українського військового, насаджену на кіл.

 

В межах розслідування правоохоронці проводять невідкладні слідчі дії, спрямовані на перевірку цієї інформації та пов’язаних з нею обставин.

 

"Поширення представниками рф такого відео вкотре засвідчує їх повну зневагу до норм та принципів міжнародного гуманітарного права", - наголосили в ОГП.

 

Напередодні стало відомо, що російські воєнні злочинці записали відео із відрізаною головою українського військового на КПП Колотилівка в Бєлгородській області рф та поширили його в російських Telegram-каналах.

 

Відповідальність за злочин взяла 155 окрема гвардійська бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту російської федерації.

 

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо чергового акту порушення міжнародного гуманітарного права російською стороною. Він наголосив, що такі відео росія використовує, аби залякати й деморалізувати українців.

 

Нагадаємо, у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch зазначається, що від грудня 2023 до травня 2024 року російські війська стратили щонайменше 15 українських військових, які намагалися здатися в полон.

 

Як повідомляла «УМ», військовослужбовець бригади «Азов», 55-річний Олександр Іщенко, який понад два роки перебував у полоні, помер у російському СІЗО.

 

Днями стало відомо, що бійця закатували.