Справи Майдану: командирам «Беркуту» повідомили про нові підозри

13:03, 15.08.2024

Командирам Львівського, Харківського та Севастопольського «Беркуту» повідомлено про нові підозри – за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року. (Фото Генпрокуратури)

Про нові підозри за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року в Києві повідомлено командирам Львівського, Харківського та Севастопольського «Беркуту».

 

Як інформує УМ, про це 15 серпня повідомив Офіс генерального прокурор у Телеграм.

 

Також підозру повідомили помічнику начальника штабу Львівського «Беркуту» за перешкоджання акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

 

Слідство встановило, що тієї ночі в центрі столиці проводили антитерористичні заходи без реальних підстав. Підозрювані виконували, як пише Офіс генпрокурора, злочинний наказ тодішнього керівництва Міністерства внутрішніх справ України.

 

Уночі півробітники «Беркуту» оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували мітингувальників за допомогою БТРів, водометів Торнадо, військових прожекторів, а також використали вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати, завезені з Росії.

 

 

Це призвело до вбивства 12 мітингувальників, замахів на вбивства – вісьмох, тяжких тілесних ушкоджень у 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78 та інших наслідків.

 

Зараз вирішують питання про запобіжні заходи для підозрюваних.

 

Спецпідрозділ «Беркут» ліквідовано наказом міністра внутрішніх справ Арсена Авакова після подій на Майдані взимку 2014 року. «Беркутівців» вважають причетними до вбивств мирних протестувальників, до зникнення людей та катувань.

 

Колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляку підозрюють також у перевищенні повноважень, привласненні вогнепальної зброї, теракті, умисних убивствах і закінчених замахів на вбивство.

 

Як повідомляла УМ, Справи Майдану: за силовий розгін протестувальників в Черкасах судитимуть екскерівників міліції.