Уряд затвердив план дій з відновлення річки Рось

12:48, 15.08.2024

Уряд затвердив план порятунку річки Рось на Київщині.

План дій для відновлення річки Рось, яка протікає у Київській, Вінницькій та Черкаській областях затвердив Кабінет міністрів України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Держекоінспекція Столичного округу у Фейсбуці.

 

Приблизно половина від загальної довжини річки зосереджена саме на Київщині — її протяжність тут становить 192 км. Рось є джерелом води для десяти міст і містечок та сотень сіл у Київській області, у яких живуть понад пів мільйона людей.

 

Однак за останнє десятиліття через діяльність людей стан річки сильно погіршився, а її обміління створило загрозу для водопостачання, сільського господарства та промисловості.

 

Екологи кажуть, що роками Рось перекривали численними греблями та дамбами, що порушило її природний водообмін. Зараз на відрізку річки на Київщині налічуються понад 1639 гідротехнічних споруд — гребель, дамб, водоводів тощо. А промислові та побутові стоки отруюють її води, вбиваючи річкові екосистеми.

 

Щоб врятувати Рось, уряд затвердив план дій, спрямований на відновлення річки. Документ передбачає комплекс заходів на 2024-2030 роки, серед яких:

 

демонтаж незаконних гідроспоруд — це дозволить відновити природний режим річки та покращити її проточність;

будівництво сучасних очисних споруд — це значно зменшить обсяги забруднених вод, що потрапляють у річку;

 

впровадження сучасного моніторингу — це дозволить контролювати стан річки та оперативно реагувати на будь-які зміни;

створення онлайн-платформи "Рось" — цей ресурс надасть українцям доступ до актуальної інформації про стан річки та хід реалізації плану дій.

 

Нагадаємо, влада Києва розробить концепцію порятунку міських водойм, зокрема річок Либідь і Почайна. Вона передбачатиме план для всіх водойм столиці на найближчі п'ять років та пілотний проєкт із ревіталізації однієї з них у найближчому майбутньому.

 

Як повідомляла УМ, Либідь планують «скувати» бетоном: Кличко відреагував на петицію.