Російський мільярдер Фрідман позивається до влади Люксембургу через санкції

15:49, 14.08.2024

Фрідман нібито переймається за якусь репутацію. (Фото з відкритих джерел)

Скандальний російський мільярдер та співзасновник "Альфа груп" Михайло Фрідман подав позов до влади Люксембургу.

 

Він вимагає виплатити йому $16 млрд компенсації за заморожування активів через санкції.

 

Як інформує Україна молода, справу розглядатиме Гонконгський міжнародний арбітражний центр (HKIAC), передає The Moscow Times у середу.

 

Зауважимо, що у Люксембурзі базуються холдингові компанії Фрідмана, через які він володіє активами у різних країнах. Зокрема, мільярдеру належать прямі або бенефіціарні пакети в Alfa Asset Management (Europe), Alfa Capital Investments Holdings, LetterOne Holdings та LetterOne Investment Holdings, CTF Holdings, ABH Holdings.

 

Через них мільярдер інвестував, зокрема, в російський "Альфа-банк", Amsterdam Trade Bank, ретейлера X5 Group (мережі "П'ятірочка", "Перекресток" та "Карусель"), телекомунікаційні компанії Veon та Turkcell, фармацевтичну групу Emma Healthcare та інше.

 

На думку російського багатія, заморозивши його активи, Люксембург порушив інвестиційний договір 1989 між цією державою і Бельгією з одного боку і Радянським Союзом (і Росією як його правонаступницею) з іншого. Документ забороняє експропріацію активів інвесторів країн – учасників угоди за низкою винятків, які передбачають виплату відшкодування у розмірі, який відповідає реальній вартості порушених капіталовкладень.

 

Крім цього, захист бізнесмена наполягає, що Євросоюз запровадив санкції проти Фрідмана лише тому, що "він є громадянином росії та успішний у бізнесі". Адвокати називають цей крок "серйозною несправедливістю" та порушенням міжнародного права.

 

У результаті Фрідман нібито втратив вартість своїх інвестицій, а його репутація серйозно постраждала, наголошується в позові. У зв'язку з цим мільярдер вимагає, щоб Люксембург не тільки розморозив активи, але й компенсував завдані моральні збитки, розмір яких буде визначений пізніше.

 

Захист бізнесмена підкреслює, що навіть якщо обмеження буде знято, він не відмовиться від позову, оскільки його активи були серйозно пошкоджені внаслідок їхнього впливу. Як приклад адвокати навели долю компанії Alfa Assets Management, яка через санкції не змогла дотримуватися регуляторних вимог і була ліквідована.

 

Фрідман запропонував владі Люксембургу розпочати переговори про виплату компенсації за "експропрійовані" у межах виконання санкцій ЄС активи ще у лютому. Тоді повідомлялося, що мільярдер дав їм пів року на відповідь, після чого пригрозив звернутися до комісії ООН з права міжнародної торгівлі або Стокгольмського арбітражу.

 

Як відомо, співзасновники російської "Альфа-груп" Пьотр Авєн, Михайло Фрідман, Гєрман Хан і Олексій Кузьмічов потрапили під санкції ЄС і Великої Британії в березні 2022 року. У серпні 2023 року їх включив до свого санкційного списку Мінфін США.

 

Також у серпні 2023 року Бюро економічної безпеки повідомило про підозру Фрідману у справі про відмивання 100 млн грн через колишній "Альфа-Банк".

 

У вересні СБУ повідомила про ще одну підозру Фрідману. За даним слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ Фрідман профінансував декілька військових заводів країни-агресора на 2 мільярди рублів. Крім того, страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

 

Як повідомляла "УМ", олігарх Фрідман оголошений у розшук в Україні.