5 помилок під час відвідування тренажерного залу

16:27, 13.08.2024

Наважуючись піти до тренажерного залу вперше, новачки покладають на тренування надто багато надій, прикладаючи при цьому мінімум сил, та ще й роблячи безліч помилок.
 
Знаючи, що і як не можна робити, можна значно прискорити процес досягнення бажаного результату.
 

Помилка 1 – вибір залу та навантаження

 
Вибираючи спортзал, багато новачків йдуть у найближчий до будинку, не звертаючи уваги на оснащення, простір, відсутність професійних тренерів. Краще їздити та займатися у великому залі, обладнаному різними тренажерами (силовими, кардіо-), поділеному на функціональні зони, наприклад, як Олімпійський стиль, під наглядом професіоналів. Недосвідчені спортсмени намагаються займатися з надмірною старанністю. А неправильно обраний ступінь фізичного навантаження – велика помилка. Найкраще звернутися до тренера, який допоможе підібрати вид навантаження, розпише програму занять на тренажерах.
Під час занять в м'язових волокнах з'являються мікроскопічні тріщини. Це добре, адже під час відновлення ці прогалини у тканинах заповнюються новою білковою речовиною. Так починає нарощуватись м'язова маса. Але відбувається це лише за умови, що м'язи після тренування отримують необхідний відпочинок та час на відновлення.
 

Помилка 2 – недостатньо води

 
Організм людини на 70% складається з води. Вона присутня не тільки в м'яких тканинах, а й у м'язових волокнах. Якщо під час тренування не дотримуватись питного режиму, організму буде важко справлятися з фізичними навантаженнями при зневодненні. Пити воду потрібно не лише під час занять, а й після них. Зрозуміти, що організму не вистачає води, можна за такими ознаками:
 
слабкість;
нудота;
напади запаморочення;
низька концентрація;
задишка.
 
Допускати ситуацію, коли почне виникати зневоднення, категорично не можна. Йдучи до тренажерної зали, потрібно завжди брати з собою пляшку води. Але не зловживати її кількістю.
 

Помилка 3 – неправильна техніка

 
Якими б ретельними не були заняття на тренажерах, з них не буде жодного толку, якщо займатися неправильно. Це стосується будь-якої вправи. Порушення техніки не тільки не наблизить до бажаного результату, але може призвести до травм. Займатися потрібно не багато, а правильно. Якщо немає впевненості у правильності техніки, краще звернутися за допомогою до тренера.
 

Помилка 4 – неправильний пульс

 
Швидка стомлюваність, шум у вухах, прискорене серцебиття – ознаки того, що пульс знаходиться на верхній, максимальній межі. Займатися в такому стані складно та й просто небезпечно. Важливо завжди стежити за частотою серцевих скорочень і дотримуватись персональної норми. Обчислити її нескладно: від числа 220 відняти свій вік.
 

Помилка 5 – ігнорування болю

 
Дискомфорт у м'язах під час тренування – симптом того, що м'язові волокна включилися до активної роботи. Але якщо біль сильний, гострий, це вказує на те, що в організмі щось відбувається не так. Можливо, неправильно вибрано ступінь навантаження або дало про себе знати хронічне захворювання. Сильний біль – показник необхідності передихнути кілька днів. Якщо симптом виник знову – терміново до лікаря.