Китай вражає: збудував найбільшу в світі морську нафтогазову платформу

12:28, 12.08.2024

Вид на найважчу міжнародну морську нафтогазову платформу в Циндао, провінція Шаньдун на сході Китаю. (Фото: CMG)

Будівництво найбільшої у світі морської нафтогазової платформи вагою близько 17 тисяч тон завершено в Китаї.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання CGTN.

 

Будівництво мегаконструкції проводилось на замовлення Саудівської Аравії у місті Циндао східної китайської провінції Шаньдун і тривало 34 місяці.

 

Очікується, що до кінця серпня платформу буде доставлено великим вантажним судном до країни-замовника і встановлено в саудівських водах на нафтовому родовищі Марджан (Marjan).

                                                         

Платформа використовуватиметься для збору видобутих на шельфі нафти та газу і їх транспортування на сушу для подальшої переробки.

 

Вона оснащена складним обладнанням, серед якого великі колектори, системи очищення трубопроводів, хімічної обробки та контролю роботи вузлів і агрегатів.

 

Зазначається, що площа поверхні платформи еквівалентна 15 стандартним баскетбольним майданчикам, а її висота перевищує висоту 24-поверхового житлового будинку.

 

Масивна конструкція щороку може збирати і транспортувати 24 мільйони тонн сирої нафти та 7,4 мільярда кубічних метрів газу й за цими параметрами, а також типами та розмірами трубопроводів і складністю встановлених систем є найбільшою порівняно з існуючими аналогічними морськими платформами.

 

Додамо, що ціни на нафту в понеділок, 12 серпня, зростають п’яті торги поспіль через побоювання щодо можливих перебоїв із постачаннями через ескалацію конфлікту на Близькому Сході.

 

Як повідомляла УМ, в Китаї вчені створили робота з людським мозком.