«Слава Україні! Героям слава!»: Нацбанк додав гасло на гривневі банкноти

16:37, 09.08.2024

На нових банкнотах гасло «Слава Україні! Героям слава!» розмістили у правій верхній частині на зворотньому боці. (Фото НБУ)

Національний банк почав друкувати на гривнях гасло «Слава Україні! Героям слава!» з нагоди 33-ї річниці Незалежності.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба НБУ 9 серпня.

 

«Національна валюта разом з іншими державними символами є атрибутом, який визначає незалежну державу. Гроші – не просто платіжний засіб чи міра вартості. Це символи держави, які кожен із нас щодня тримає в руках.

 

Тож, віддаючи належне незламності нашого народу, закарбовуючи цей переломний момент у народжені української нації, який ми сьогодні проживаємо, ми додаємо на всі банкноти наше гасло, яке звучить по всьому світу», – наголосив голова Нацбанку Андрій Пишний.

 

                                                                                               Андрій Пишний.

 

Зазначається, що на нових банкнотах гасло «Слава Україні! Героям слава!» розмістили у правій верхній частині на зворотньому боці.

 

Крім того, на лицьовому боці модифікованих банкнот розміщено підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного, на зворотному – рік випуску.

 

Оновлені банкноти вводитимуть в обіг поступово. Учора, 8 серпня, вже ввели банкноти номіналом 500 та 1 000 гривень.

 

З 23 серпня в обігу будуть 50-гривневі банкноти. А вже у наступних роках — 20, 100 та 200 гривень.

 

У НБУ зазначили, що банкноти з гаслом будуть в обігу одночасно з банкнотами попередніх випусків, тому замінювати готівку на нову не обовʼязково.

 

«Модифіковані банкноти випускатимуться в межах планового випуску на заміну зношених і пошкоджених банкнот... Поступово модифіковані банкноти гривні замінюватимуть в обігу банкноти зразків 2014—2019 років, які мають ознаки зношення», — додали в Нацбанку.

 

Як повідомляла "УМ", Нацбанк із 1 серпня 2024 року вилучає з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років (старого зразка) з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління.