У Києві затримано резидентку гру: координувала виконавців «російських замовлень» в Україні

10:44, 09.08.2024

СБУ затримала у Києві резидентку російського гру завдяки власному «подвійному агенту». (Фото СБУ)

Служба безпеки зірвала спроби воєнної розвідки рф створити власний агентурний осередок у Києві.

 

Як інформує УМ, про це 9 серпня повідомили на сайті СБУ.

 

«У результаті комплексних заходів у столиці затримано резидентку (старшу агентку) російського гру, яка координувала виконавців «російських замовлень» в Україні.

 

Першочерговим завданням осередку мав стати підпал службових авто Сил оборони.

 

За задумом агресора знищення військових автомобілів мало призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь рф», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Для викриття резидентки гру СБУ задіяла свого «подвійного агента», - мешканця столиці, якого українська спецслужба викрила на підготовці до одного з підпалів. У результаті комплексних заходів чоловік пішов на співпрацю зі Службою і допоміг задокументувати підривну діяльність фігурантки.

 

Так, за матеріалами справи, резидентка перебувала на прямому зв’язку із співробітником головного управління генштабу збройних сил росії (більш відомого як гру).

 

Вона займалася координацією підпалювачів і допомагала їм проводити підривну діяльність у Києві. Задокументовано, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими зловмисники мали знищувати автомобілі військових.

 

Крім того вона особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав вчинити «подвійний агент». Саме тоді її затримали співробітники СБУ.

 

На місці події оперативники вилучили саморобний запалювальний пристрій та мобільний телефон із доказами підривної діяльності.

 

«За даними слідства, фігурантка потрапила у поле зору воєнної розвідки рф ще на початку повномасштабної війни. Тоді вона проживала у місті Токмак на Запоріжжі, а після захоплення частини регіону переїхала до Києва.

 

Уже в столиці на неї дистанційно вийшов співробітник російського гру і запропонував співпрацю в обмін на гроші, яких вона так і не отримала.

 

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)», - додали в СБУ.

 

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

 

Наразі проводяться комплексні заходи для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до цієї незаконної діяльності.

 

Як повідомляла УМ, У Києві затримали 16-річного агента фсб: палив авто Сил оборони.