В Україні суди скасували штрафи ТЦК у 88% випадках

14:35, 07.08.2024

Альтернативою ТЦК є центри рекрутингу до війська. (Фото Міноборони України)

Суди ухвалюють рішення на користь позивачів та скасовують штрафи, виписані ТЦК та СП у переважній більшості випадків.

 

Зокрема, рішення на користь позивачів-українців ухвалено судами у 88% випадках розгляду позовних заяв.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Опендатабот у середу.

 

Експерти проаналізували щонайменше 34 справи з вимогою українців оскаржити штрафи від ТЦК, які вже розглянули українські суди з моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку.

 

За їхніми даними, йдеться про справи, які станом на початок серпня знайдено за допомогою пошуковика по судовому реєстру Бабуся.

 

У 30 справах суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи, а в чотирьох справах суди відмовили громадянам та залишили штрафи у силі. Окрім цього, у реєстрі також є оскарження штрафу жінкою із медичною спеціальністю.

 

Найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до вступу в дію змін у законі, зазначили в Опендатабот. Суди враховують, що закон не має зворотної дії – відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення по нових правилах.

 

Зокрема так сталося у справі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка, медикиня за фахом. На момент, як позивач отримувала медичну освіту, обов’язку ставати на облік не було — тож суд скасував цей штраф.

 

У 20% штрафи оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення.

 

Як приклад, у Опендатаботі навели оскарження штрафу чоловіком за неперебування на військовому обліку у РТЦК чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

 

В іншому випадку до суду звернувся чоловік, який прибув до ТЦК для уточнення даних, натомість отримав штраф. У постанові представники ТЦК не довели вчинення правопорушення та пропустили строки, через які за це могли покарати — тож суд скасував штраф.

 

Варто зауважити, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку за змінами у статті 210 КУпАП, що були прийняті у травні 2024 року. За такі порушення можуть оштрафувати на суму від 17 тисяч грн до 25 тисяч грн.

 

Як повідомляла «УМ», вище військове керівництво України вважає задовільними темпи мобілізації в державі станом на зараз.