Екскерівник київського крематорію «гендлював» на закупівлі урн для праху загиблих військових

12:24, 07.08.2024

Київський крематорій.

Під час закупівлі урн для праху загиблих військових, які було придбано за завищеними цінами, колишній директор СКП "Київський крематорій" та його спільники завдали 200 тисяч гривень збитків міському бюджету 

 

Як інформує УМ, про це повідомили в пресслужбі Київської міської прокуратури на сайті відомства.

 

Наразі обвинувальний акт щодо зловмисників скеровано до суду для розгляду по суті.

 

"В рамках досудового розслідування було встановлено, що колишній директор ритуальної служби Спеціалізованого комбінату підприємств "Київський крематорій" домовився з фізичною особою-підприємцем, який посадовцю є кумом, та ще однією спільницею про закупівлю урн для праху загиблих учасників бойових дій за завищеними цінами", – розповіли в пресслужбі.

 

Зазначається, що підприємець здійснював поставку урн для праху з 2020 року за ціною 200 грн за штуку. Проте, з початком широкомасштабного вторгнення на територію Київської області ЗС РФ, в 2022 році ціна на урни у нього необґрунтовано зросла до 800 гривень за штуку.

 

"Як наслідок, співучасники в період 2022-2023 років заволоділи бюджетними коштами на суму більше 200 тисяч гривень. Це різниця, на яку завищено реальну вартість закуплених у підприємця урн, підтверджена судовими експертизами. За принципової позиції прокурорів Київської міської прокуратури обвинуваченими відшкодовано в повному обсязі завдані збитки шляхом перерахування коштів на рахунок Київської міської ради", – підкреслили в пресслужбі.

 

Додамо, що дещо раніше в Києві доглядач Жулянського кладовища за хабар "бронював" місце на цвинтарі у закинутій могилі, за якою вже ніхто не доглядає. Свої "послуги" зловмисник оцінив у 3 тисячі доларів США.

 

Як повідомляла УМ, Національне військове кладовище у Гатному: перші поховання планують восени.