Декриміналізація дрібних крадіжок: Зеленський підписав «поблажливий» закон

12:03, 07.08.2024

Зеленський підписав закон, яким декриміналізуються дрібні крадіжки. (Фото: Тарас Здоровило)

Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна» підписав Президент Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це свідчать дані, вказані у карті законопроєкту на сайті Верховної Ради.

 

«Оскільки наразі кримінальним діянням була крадіжка на 300 грн, законопроєкт підвищує поріг до 3000 грн. Також проєкт посилює відповідальність адміністративну за дрібну крадіжку: за крадіжку до 757 грн - штраф від 850 до 1700, за крадіжку від 758 до 3028 грн - штраф 1700- 5100, за повторну - від 8500 до 17000», - роз’яснює нюанси народний депутат Железняк.

 

У пояснювальній записці до документа вказується, що вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років. Водночас дається перелік справ, які розглядалися в судах у різних регіонах країни, коли за цією статтею судили осіб, які вчинили дрібні крадіжки.

 

«Таким чином, при призначенні покарання за крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану, відбувається порушення принципу домірності, коли однакова відповідальність настає за злочини, що очевидно є більш тяжкими, і за правопорушення, які до внесення обговорюваних змін розглядалися як злочини невеликої тяжкості або навіть як проступки, як, наприклад, у випадку частини першої статті 185 Кримінального кодексу України. Така ситуація потребує врегулювання, на нашу думку, шляхом підняття розміру суми, яка розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальності за крадіжку», - вказується у пояснювальній записці.

 

Також Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження терміну дії воєнного стану в Україні, а також продовження строку проведення загальної мобілізації на 90 днів, до 9 листопада.

 

Про це свідчать картки законопроєктів №№ 3891-ІХ, 3892-ІХ

 

Останній раз Зеленський підписував закони щодо продовження терміну дії воєнного стану в Україні, а також продовження строку проведення загальної мобілізації у травні, до 11 серпня.

 

Додамо, що 6 серпня Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 155 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо організації роботи судів».

 

Як повідомляла УМ, серійні «квартирники» ледь не підірвали гранатою оперативників.