Вища рада правосуддя звільнила Князєва і Тандира з посади судді, фото

12:32, 06.08.2024

Справа Князєва тягнеться вже не один місяць.

Вища рада правосуддя позбавила скандального Всеволода Князєва статусу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.

 

Як інформує УМ, про це оголосив 6 серпня під час засідання голова ВРП Григорій Усик.

 

«Вища рада правосуддя вирішила звільнити Князєва Всеволода Сергійовича із посади судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України», - зачитав вердикт Усик.

 

Він повідомив, що за це рішення проголосували 13 членів ВРП, проти - 0.

 

Як повідомлялося, у квітні у Вищій раді правосуддя відкрили дисциплінарну справу стосовно судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Всеволода Князєва за результатами розгляду скарг щодо дисциплінарного проступку судді, які надійшли, зокрема, від Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

Перша дисциплінарна палата ВРП у червні вирішила застосувати до судді Князєва дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади.

 

У грудні 2023 року Печерський районний суд Києва визнав винним колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, зобов’язав сплатити штраф в розмірі 2 тис. 550 грн і конфіскував подарунок в сумі 906 тис. 600 грн.

 

У травні 2023 року у Національному антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду.

 

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання у 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo.

 

Під час пленуму Верховного суду було висловлено тодішньому голові ВС Князєву недовіру й ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

 

18 травня 2023 року Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

 

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 107,3 млн грн.

 

30 січня 2024 року розмір застави був зменшений до 18,168 млн грн, а 31 січня ця сума була внесена. Того ж дня Князєва звільнили з-під варти.

 

4 березня САП направила до ВАКС обвинувальний акт щодо Князєва.

 

Наприкінці травня колегія суддів Вищого антикорупційного суду продовжила строки дії обов’язків Князєву, при цьому з нього зняли електронний браслет.

 

Додамо, що за цією ж статтею (пункт 3 частини 6 статті 126 Конституції України") звільнили суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.

 

 

Як повідомляла УМ, Хабар у 2,7 млн доларів: спільник Князєва пішов на угоду з судом.