Мінʼюст проти Лазаренка: у США планують конфіскувати $200 млн для України

10:00, 06.08.2024

У США намагаються конфіскувати у Лазаренка $200 мільйонів для України (Фото з відкритих джерел)

На користь України через суд Міністерство юстиції Сполучених Штатів намагається конфіскувати 200 мільйонів доларів у колишнього премʼєр-міністра України Павла Лазаренка.

 

Мільйони планують конфіскувати на користь України через суд.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю вірменській службі Голосу Америки розповіла керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США Мері Батлер, повідомляє Радіо Свобода.

 

За словами Батлер, обсяг звинувачень у справі, за якою Лазаренка було визнано винним, був значно вужчим за обвинувачення, які висуває Міністерство юстиції США.

 

"Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації. Тоді пан Лазаренко може оскаржувати, скільки йому завгодно. Але ми й нині рухаємось вперед. Може йтись про понад 200 мільйонів доларів. Це багато грошей і багато чутливих питань", – сказала Батлер.

 

Голос Америки зазначає, що справа, про яку говорить Батлер, стосується зусиль Міністерства юстиції щодо конфіскації понад 200 мільйонів доларів Лазаренка, арештованих у різних країнах. Судові процеси стосовно цих грошей тривають вже близько 20 років.

 

Нагадаємо, що Павло Лазаренко обіймав посаду прем’єр-міністра України з травня 1996 до червня 1997 року. Він втік із України 1999 року і врешті опинився у США, де без успіху домагався притулку й натомість був засуджений більш ніж на вісім років позбавлення волі, значного штрафу і конфіскації майна за звинуваченнями, пов’язаними з відмиванням коштів.

 

2012 року він вийшов на волю після закінчення терміну і, за повідомленнями, отримав право на проживання у США, де й живе з родиною – другою дружиною, своєю колишньою перекладачкою на судах у США, і їхніми трьома дітьми. Тим часом правоохоронні органи США далі продовжують з’ясовувати подробиці щодо відмитих ним коштів.

 

Як повідомляла УМ, в США аналізують способи конфіскації заморожених активів рф на користь України.