Лісовий просить вчителів не очікувати на підвищення зарплатні

15:35, 02.08.2024

Оксен Лісовий (праворуч) у Миколаївському міському ліцеї. (mon.gov.ua)

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий каже, що учителям найближчим часом не варто очікувати на підвищення зарплати.

 

За його словами, наразі понад 70% держбюджету витрачається на оборону, тому про підвищення зарплат вчителям поки не йдеться.

 

Як інформує Україна молода, про це Лісовий сказав на брифінгу під час робочої поїздки на Миколаївщину, передає Укрінформ.

 

«Це дуже болісна проблема… Ми всі розуміємо, що нам дуже важко залучати молодь до викладання в закладах загальносередньої, позашкільної, профтехосвіти тощо. Ми розробили певну концепцію підвищення заробітної плати, в кінцевих положеннях закону про освіту передбачено підвищення окладів до трьох мінімальних заробітних плат.

 

Ми розуміємо, що означає гідний рівень зарплати, у тому числі і щоб спонукати вчителя до саморозвитку та професійного зростання. Але на сьогодні маємо критичну ситуацію в бюджеті, вона надто складна», - сказав урядовець.

 

 

Пан Лісовий наголосив, що понад 70% держбюджету витрачається на оборону, але коли закінчиться війна, то буде змога реалізувати цю концепцію у першу чергу.

 

«Нам треба протриматися. Бо позиція президента України, і ми її всі розділяємо, що освіта є пріоритетом №1 після оборони. Захистимо країну, відіб'ємо ворога - і переводимо освіту в пріоритет №1», - підсумував міністр.

 

Нагадаємо, у 2024 році завдяки збільшенню освітньої субвенції планувалося підвищити зарплати педагогічним працівникам: на 10,4% із 1 січня і ще на 12,6% із 1 квітня (за тарифною сіткою).

 

Як повідомляла "УМ", кожна сьома школа постраждала від війни в Україні, зокрема, 400 навчальних закладів повністю зруйновані внаслідок бойових дій протягом останніх двох років.