У трьох чиновників виявили «ліву» криптовалюту на 180 млн – НАЗК

13:29, 02.08.2024

У НАЗК запевняють про повні перевірки декларацій і нікому із чиновників не вдасться приховати активи в криптовалюті або штучно їх збільшити не вийде

Під час перевірок декларацій Національне агентство з питань запобігання корупції зафіксувало факти недостовірного декларування криптовалюти у трьох посадовців.

 

Як інформує УМ, про це 2 серпня повідомила пресслужба НАЗК на сайті відомства.

 

Зокрема, заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Миколаївській області у декларації за 2021 рік задекларував біткойнів на 100 млн грн, наявність яких під час проведення повної перевірки він не підтвердив.

 

"У декларації за 2022 рік встановлено відображення недостовірних відомостей щодо наявності криптовалюти на понад 48 млн грн. Неможливість підтвердити наявність частини криптовалюти декларант пояснив викраденням холодного криптогаманця та ключа до нього, щодо іншої частини активу – посадовець надав документи, які не дозволили підтвердити правдивість задекларованої інформації", – зазначили в НАЗК.

 

Також у декларації співробітника Донецької обласної прокуратури за 2022 рік виявили декларування недостовірних відомостей на понад 23 млн грн. Зокрема, щодо криптовалюти службовець вказав недостовірні відомості на 22,5 млн грн. При цьому пояснив, що частина криптовалюти була подарована йому біржею, яка працювала в тестовому режимі та не була приєднана до блокчейну, а вказана ціна криптовалюти є рекламною кампанією біржі для приваблення клієнтів, а не реальною ціною.

 

Крім того, депутат Вінницької міської ради у декларації за 2021 рік вказав відомості про наявність у члена його сім’ї криптовалюти, а саме Bitcoin у кількості 20 токенів вартістю понад 2 млн грн та DOT на майже 7,5 млн грн, які не зміг підтвердити під час проведення повної перевірки.

 

Водночас член сім’ї декларанта надав скриншот, який не дозволяє встановити правдивість зазначеної у декларації інформації, а щодо біткойнів також зазначив, що наразі втрачено доступ до активу на вказаній біржі. За результатами повної перевірки встановлено відображення недостовірних відомостей на загальну суму 12 млн грн.

 

Правоохоронці розпочали кримінальні провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366-2 Кримінального кодексу України.

 

Як повідомляла УМ, НАЗК моніторить спосіб життя голови АМКУ Кириленка після журналістського розслідування.