«Гетьман Іван Виговський»: у Туреччині спустили на воду другий український корвет, фото

21:25, 01.08.2024

1 серпня в Стамбулі (Туреччина) спущено на воду другий турецький корвет типу ADA «Гетьман Іван Виговський» (F-212) ВМС України. (Фото: Clash Report у соцмережі Х.)

На корабельні RMK Marine у Стамбулі спустили на воду другий український корвет типу Ada "Гетьман Іван Виговський" (F-212). 

 

Як інформує УМ, про це 1 серпня повідомив Clash Report у соцмережі Х.

 

Зазначається, що на заході були присутні перша леді України Олена Зеленська, міністр оборони України Рустем Умєров, командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа, власник компанії Baykar Халюк Байрактар та Герой України Мустафа Джемілєв.

 

Нагадаємо, що це вже другий корвет, який Анкара будує для України. 2 жовтня 2022 року у Туреччині спустили на воду корвет "Іван Мазепа", який будується для ВМС України. Це ім'я корвету присвоїв президент Володимир Зеленський.

 

Контракт на будівництво двох корветів Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року. Перший корвет для ВМС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року.

 

 

На корветі будуть встановлені артилерійська система калібру 76, крилаті протикорабельні ракети, зенітно-ракетний комплекс MICA VL та інше озброєння і засоби радіоелектронної боротьби.

 

 

Раніше командувач ВМС ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявляв, що корвет "Гетьман Іван Мазепа" увійде до складу українського військового флоту у 2024 році.

 

Як повідомляла УМ, Корвет «Гетьман Іван Мазепа» провів перші ходові випробування у Чорному морі.