На Харківщині московський піп готував удар по ешелонах ЗСУ

11:37, 01.08.2024

московський піп з громадянством рф під час затримання. (Фото СБУ)

Священик так званої УПЦ московського патріархату виявився головним фігурантом російської агентурної мережі головного управління генштабу збройних сил рф (ГРУ).

 

Мережу викрили працівники Служби безпеки України, її агенти коригували повітряні удари росіян по об’єктах «Укрзалізниці» на Харківщині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ в четвер.

 

Зазначається, що затриманий священнослужитель мав російське громадянство та був одним із настоятелів храму УПЦ МП у Харківській області. Після повномасштабного вторгнення у 2022 році його завербувала російська спецслужба.

 

Куратор російського ГРУ поставив попу завдання збирати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Аби виконати це завдання, клірик залучив до співпраці свого знайомого — працівника місцевої філії «Укрзалізниці».

 

 

У СБУ додають, що відзняті кадри з переміщенням техніки священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи: наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених «смайлів» у заздалегідь визначений час.

 

Правоохоронці завчасно викрили агентів. Їх вдалося затримати у власному помешканні. Під час обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами співпраці з росіянами.

 

СБУ повідомила про підозру клірику та його спільнику за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України — несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану.

 

Їм загрожує до 12 років тюрми. Наразі зловмисники під вартою.

 

Як повідомляла "УМ", законопроєкт про заборону УПЦ Московського патріархату нардепи розглянуть на наступному засіданні парламенту.