Київська митниця передала до музеїв стародавні мечі та ікони, фото

12:23, 30.07.2024

Київські митники передали до музеїв стародавні мечі та ікони, які намагалися вивезти з України. (Фото: Фейсбук Київська митниця)

Фонди музейних закладів поповнили київські митники культурними цінностями, які громадяни намагалися вивезти за кордон всупереч нормам законодавства. Наразі до експозицій додали стародавні мечі та ікони.

 

Як інформує УМ, про це 30 липня у Facebook повідомила пресслужба Київської митниці.

 

Зазначається, що наразі цінні речі київські митники передали чотирьом музеям

 

Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця» отримав від митників аланський меч IV-V століття, який належить до так званого «меотського» типу мечів

 

 

Донецькому обласному художньому музею передали хатню ікону «Святий Миколай» ХІХ століття

 

До Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» попрямував меч І-ІІІ ст. Клинок римського меча зразка spatha — пам’ятка археології. Такі мечі були поширені в Римській імперії та на території України

 

 

Державному історико-культурному заповіднику «Самчики» передали антикварну ікону «Святий Митрофаній Воронезький» ХІХ століття в латунних шатах з рослинним орнаментом. Ікона написана в старовинних візантійських традиціях площинного письма.

 

 

«Ікони та мечі столичні митники не пропустили через митний кордон України через порушення митного законодавства при спробі їх вивезення без законних підстав. Експерти визнали предмети культурними цінностями. Тож передача їх до музеїв — логічне завершення шляху», — йдеться у повідомленні.

 

Раніше прикордонники Чопського загону виявили в багажнику легкового автомобіля ікону «Пресвята Богородиця в червоному», яку громадянка України хотіла незаконно вивезти за кордон.

 

На Закарпатті на пункті пропуску «Малий Березний» жінка хотіла вивезти до Словаччини старовинні ікону та друковане видання. Її затримали на кордоні працівники ДПСУ.

 

У квітні 2023 року скрипку знайшли в поромному пункті пропуску «Орлівка»: 40-річний водій мікроавтобуса Mercedes перевозив її разом з іншими речами до Болгарії, за його словами, на прохання товариша.

 

А у липні прикордонники Білгород-Дністровського загону спільно з митниками запобігли вивезенню за кордон скрипки італійського майстра Антоніо Страдіварі 1730 року виробництва.

 

Як повідомляла УМ, Контрабанда римських монет: Національному музею історії України повернули безцінну колекцію.