«Швидкі гроші»: власники мережі мікрокредитних організацій є громадянами рф

13:41, 29.07.2024

Паспорти рф знайшли у власників мережі, яка надає українцям "швидкі" гроші (Коллаж «Схем»)

Виявляється, що мікрокредити українці оформлювали в мережі фірм, власники якої мають російські паспорти.

 

Як інформує УМ, про це 29 липня повідомило "Радіо свобода".

 

Зазначається, що "Схеми" дослідили одну з мереж мікрокредитних організацій, яка працює по всій Україні. І з'ясували, що її власниками є подружжя громадян з РФ, а їхній син – депутат від "Єдиної Росії" в окупованому Криму, який підтримує вторгнення Росії в Україну. Це, крім загрози національній безпеці, порушує пряму заборону НБУ.

 

В повідомленні додають, що дані про тисячі боржників можуть потрапити до рук російських спецслужб. З новин все частіше можна почути про підпали авто військовослужбовців ЗСУ. І нерідко клієнти таких мікропозикових організацій, маючи борги, погоджуються на це за відносно невеликі суми.

 

"Саме ось ця категорія вона і буде вразливою, тому що їхні проблеми – це дуже мало грошей. Але з погляду оперативного бюджету ФСБ – це взагалі копійки" – каже військовослужбовець Тарас Котов.

 

За збігом обставин, за рік до підпалу свого авто Котов досліджував тему мікрокредитів, через які українці нерідко стають боржниками, а вже в цьому статусі – легкою здобиччю як для місцевих шахраїв, так і російських вербувальників.

 

Повідомляється, що "Схеми" звернули увагу на одну з українських мереж мікрокредитних організацій.

 

До неї входять декілька компаній. Зокрема, "Просто Позика" – фірма, заснована у 2014-му році, з більше ніж 30 філіями по всій Україні – від Волині до Дніпропетровської області. Та з мільйонними доходами.

 

На сайті компанії вказано, що процентна ставка "Просто Позики" може сягати аж до півтора мільйона відсотків (1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та терміну його погашення.

 

В офіційних реєстрах власниками компанії вказані двоє громадян України. Основний – Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар – йому належить 10%.

 

В аудиторському звіті "Просто Позики", надісланому до НБУ, компанія відхрестилась від усього, пов'язаного з РФ. Наприклад, що вони не мають клієнтів з Росії та Білорусі і взагалі не ведуть "жодних комунікацій з резидентами РФ".

 

"Схеми" ж з'ясували, що основний власник кредитної фірми – Андрій Манучаров – є громадянином Російської Федерації з 2014 року. Манучаров встиг попрацювати в Україні на державній службі – очолював державне об'єднання "Укрморпорт", маючи у підпорядкуванні 19 морських портів.

 

Після отримання російського паспорта Манучаров отримав і роботу у державних органах Росії. У вже знайомій йому галузі: його представляють радником генерального директора "Росморпорту" – федерального підприємства РФ, яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.

 

Манучаров починає одночасно мешкати в Росії та окупованому Криму, де опікується питаннями "Росморпорту", та навідується до Києва, де розвиває мікрокредитний бізнес.

 

Він також служив у Севастополі, ще у 1992-му. В інтерв’ю Манучаров каже, що був командиром підводного човна "з ядерною зброєю на борту".

 

Його син – Іван Манучаров – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії "Єдина Росія". Очолює комітет з питань інформаційної політики, технологій та зв'язку.

 

Дружина Андрія Манучарова Наталія також отримала громадянство Російської Федерації у 2014-му році. А пізніше зареєструвала мікрокредитну організацію під назвою "Тайм Кредит", яка налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні.

 

Повідомляється, що на запит "Схем" в Нацбанку повідомили, що "Просто Позика" і "Тайм Кредит" не зверталися до них щодо призначення довіреної особи, щоб замінити керівників з РФ. І це не дивно, адже для НБУ в офіційних документах подружжя Манучарових – громадяни України.

 

Навесні 2024 року Національний банк продовжив ліцензії для провадження діяльності компаніям "Просто Позика" та "Тайм Кредит". Термін дії – необмежений.

 

На запит "Схем" НБУ відповів, що наразі не має інформації, яка могла б свідчити про наявність у Манучарова Андрія Івановича та Манучарової Наталії Едуардівни громадянства Російської Федерації. Водночас, враховуючи інформацію, наведену у журналістському запиті, Національний банк надішле запити до Служби безпеки України та органів розвідувального співтовариства з метою отримання додаткової інформації.

 

Нагадаємо, що нардепи ініціювали законопроєкт, що суттєво обмежує ставки за позиками, які видають мікрофінансові організації.

 

Як повідомляла УМ, на ТОТ без паспорта рф українців депортуватимуть, затримуватимуть або висилатимуть у Сибір.