Гарріс обиратиме кандидата у віцепрезиденти з трьох претендентів

14:58, 28.07.2024

Камала Гарріс обрала трьох претендентів на кандидата у віцепрезиденти від Демократичної партії США (Фото: Kenny Holston/The New York Times)

Камала Гарріс, віцепрезидентка і потенційна кандидатка в президенти США від демократів, визначилася з трьома претендентами на кандидата у віцепрезиденти від Демократичної партії.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на свої джерела.

 

До короткого списку Гарріс увійшли троє посадовців яким симпатизує більшість американців. Це — сенатор від штату Аризона Марк Келлі, губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро й губернатор Міннесоти Тім Волз.

 

Очікується, що Гарріс остаточно вибере кандидата до 7 серпня. Вона матиме представити кандидата у віцепрезиденти на національному зʼїзді Демократичної партії 19—22 серпня в Чикаго. Там демократи офіційно висунуть Камалу Гарріс, як кандидата у президенти на виборах від своєї партії.

 

Усіх трьох претендентів Гарріс обʼєднує те, що це — білі політики-чоловіки з центристськими нахилами, які могли б допомогти Гарріс заручитися прихильністю виборців у «хитких» штатах та донорів. Усі троє відомі своєю різкою критикою кандидата в президенти від США Дональда Трампа та його агресивного стилю політики.

 

Оскільки чинний президент Джо Байден вийшов з перегонів буквально за 100 днів до виборів, Камалі Гарріс, яка тепер балотуватиметься замість ного, доведеться докласти неабияких зусиль, аби вчасно підібрати достойного напарника і загалом підготувати якісну й виграшну президентську кампанію.

 

Демократи попереджають, що попри брак часу, Камалі все одно доведеться провести ретельний відбір, щоб виявити будь-які червоні прапорці у своїх імовірних кандидатів у віцепрезиденти. Ці застереження особливо актуальні на тлі нового скандалу з кандидатом у віцепрезиденти Джей Ді Венсом, якого обрав її суперник Трамп, — днями Венса розкритикували за його зневажливі коментарі щодо бездітних жінок, зроблені у 2021 році.

 

Процесом перевірки обраних Камалою претендентів на кандидата у віцепрезиденти зайнявся колишній генеральний прокурор Ерік Холдер. Його юридична фірма Covington & Burling LLP зібрала досьє на 12-15 кандидатів.

 

Джош Шапіро — популярний губернатор, мабуть, найважливішого для результатів виборів «хиткого» штату. Крім того, він умілий оратором, який знає, як достукатися до селян, а це завжди було слабим місцем демократів.

 

Тім Волз — колишній вчитель і військовий Національної гвардії США. Він зможе обійти Венса в боротьбі за голоси зі штатів Середнього Заходу.

 

Марк Келлі представляє Аризону — один із ключових штатів, результат голосування в якому може визначити долю виборів президента, а також займає більш жорстку, ніж адміністрація Джо Байдена, позицію в питанні міграції. Його дружина Габріель Гіффордс — колишній член Конгресу. Вона стала активісткою в боротьбі зі зброєю у Штатах після того, як пережила замах у 2011 році.

 

Гарріс також шукає варіанти в кабінеті Байдена. За словами джерел, її кампанія розглядає ще й міністерку торгівлі Джину Раймондо та міністра транспорту Піта Буттіджеджа.

 

Цьогорічні президентські вибори в США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США. Дональд Трамп уже став кандидатом від республіканців, а національний зʼїзд Демократичної партії відбудеться 19—22 серпня в Чикаго. Там партія і висуне свого кандидата на виборах.

 

Після невдалих дебатів із Трампом у червні 81-річний Джо Байден зустрівся з широкою хвилею критики. Медіа писали, що він застарий для президентства. 3 липня видання CNN написало, що частина лідерів Демократичної партії США хоче, щоб Джо Байден знявся з виборів президента. Публічно першим із таким закликом виступив член Палати представників Ллойд Доггет. Лідер демократичної меншості в Палаті представників Гакім Джеффріс і лідер більшості в Сенаті Чак Шумер також закликали Байдена знятися з виборів.

 

21 липня Байден офіційно повідомив, що виходить з президентської гонки. Він підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидатку від демократів. Кандидатуру Гарріс ще мають затвердити делегати Демократичної партії на зʼїзді, який пройде в серпні.

 

Раніше Reuters з посиланням на джерела назвав сімох претендентів на кандидата у віцепрезиденти від Демократичної партії.

 

Як повідомляла УМ, Барак і Мішель Обами підтримали кандидатуру Гарріс на пост президента США.