Резервний фонд відбудови та фортифікацій практично порожній – «слуга народу» Підласа

10:37, 27.07.2024

Голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа. (facebook.com/roksolana.pidlasa)

Резервний фонд державного бюджету, з якого Кабінет міністрів виділяє кошти на термінові потреби відбудови та фортифікації, практично повністю порожній: залишилося всього 592 млн гривень з 56 млрд грн передбачених на 2024 рік.

 

Як інформує Україна молода, про це у подкасті ЕП «Хроніки економіки» розповіла голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

 

За її словами, в рамках збільшення видатків бюджету на пів трильйона гривень, з яких 495 млрд грн спрямують на військо, уряд також пропонує виділити 4,5 млрд грн на поповнення Резервного фонду держбюджету.

 

З цього фонду фінансуються термінові видатки на відбудову та відновлення, а також оборонні потреби та будівництво фортифікацій.

 

"Під час ухвалення бюджету у Резервний фонд заклали близько 42 мільярдів гривень. Протягом цього року Кабмін збільшив його розмір до 56 мільярдів. Однак з цієї суми наразі залишилося лише 592 мільйони", – зазначила пані Підласа.

 

Нагадаємо, до кінця року бюджету не вистачає пів трильйона гривень для фінансування сектору оборони. Як наслідок, уряд Мінфін розробив проєкт змін до бюджету на відповідну суму.

 

Наповнювати бюджет планують з чотирьох основних джерел: 125 млрд грн з підвищення та запровадження нових податків, 126 млрд грн від заощадження на обслуговуванні і погашенні державного боргу, 160 млрд грн – від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), 89 млрд грн – перевиконання існуючих податків і зборів

 

Як повідомляла «УМ», пропонується збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5% для фізосіб, запровадити військовий збір для юридичних осіб у розмірі 1% від доходу, запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 800 грн на місяць, запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу.

 

Такий підхід викликав критику. 13 аналітичних центрів запропонували Кабінету міністрів підвищити ПДВ, а не військовий збір. Початкова пропозиція уряду передбачала підвищення ставки ПДВ з 20% до 22-23%, військового збору – з 1,5% до 5%. Крім того, очікувалося, що останній сплачуватимуть і фізособи-підприємці.