Бухгалтерські помилки: Пентагон знайшов ще $2 мільярди для допомоги Україні

09:17, 26.07.2024

Пентагон знайшов ще $2 млрд бухгалтерських помилок щодо допомоги Україні.

В оцінці військової допомоги, відправленої в Україну, Пентагон виявив помилки: заявлена сума у розмірі $8,2 мільярда на $2 мільярди перевищувала реальну.

 

Як інформує УМ, про це пише агентство Reuters із посиланням на звіт Управління державної звітності США (GAO).

 

Міністерство оборони США зіткнулося з проблемами точної оцінки оборонних товарів через нечіткі бухгалтерські визначення.

 

У 2023 році Пентагон заявив, що співробітники використовували відновлювальну вартість для оцінки військової допомоги, а не вартість зброї на момент її придбання з урахуванням амортизації. Тоді помилка на $6,2 мільярда відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів допомоги.

 

Із того часу Пентагон виявив ще $2 мільярди завищеної вартості. Як наслідок, в Україну можуть відправити додаткове озброєння на цю суму.

 

GAO зазначає, що нечітке визначення вартості в Законі про іноземну допомогу і відсутність конкретних вказівок щодо оцінки для Адміністрації президента призвели до невідповідностей у звітності про вартість військової допомоги.

 

В одному з прикладів, наведених у звіті, 10 транспортних засобів оцінили в $7 мільйонів, тоді як супровідна документація свідчить, що їх мали б оцінити в нуль, тобто за їхньою залишковою вартістю.

 

GAO рекомендувало Конгресу уточнити визначення вартості в контексті оборонних товарів у рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь.

 

Останній наразі пакет допомоги США оголосили 11 липня, його оцінили в $225 мільйонів. Він містить батарею ППО Patriot, а також протиповітряні (NASAMS, Stinger) та протитанкові (TOW) ракети, боєприпаси до HIMARS та інше озброєння.

 

Як повідомляла УМ, Військово-гуманітарна допомога: Нова Зеландія виділить майже 10 мільйонів Україні.