Зовнішній борг: Україна домовилася про реструктуризацію

11:20, 22.07.2024

Україна домовилася про комплексну реструктуризацію зовнішнього державного комерційного боргу.

Україна домовилася із кредиторами щодо комплексної реструктуризації зовнішнього державного комерційного боргу.

 

Як інформує УМ, про це 22 липня повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко у Фейсбуці.

 

"Після місяців переговорів та наполегливої роботи з приватними кредиторами, МВФ та офіційними кредиторами, ми досягли домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації нашого зовнішнього державного комерційного боргу", - заявив він.

 

Угода забезпечить економію 11,4 мільярда доларів США на обслуговуванні боргу протягом наступних 3 років. До 2033 року економія складе 22,75 мільярда доларів США. Це звільнить фінансові ресурси, які можуть бути спрямовані на оборону та соціальні видатки, підкреслив міністр.

 

Завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоб фінансувати швидке відновлення та реконструкцію країни.

 

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дозволяє уряду призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 01 жовтня 2024 року.

 

Деякі власники ВВП-варантів України почали ідентифікувати один одного з метою створення групи для представлення своїх інтересів у реструктуризації суверенного боргу.

 

Навіть якщо Україні не вдасться реструктуризувати борг до серпня, то ймовірним варіантом погодження з кредиторами буде мораторій за виплатами, а не дефолт.

 

Україна має місяць, щоб домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу та уникнути дефолту.

 

Україна повідомила інвесторам, що все ще сподівається реструктуризувати борг в умовах війни до закінчення мораторію на виплати до 1 серпня.

 

Як повідомляла УМ, Тільки під чесне слово: чому Захід не поспішає реструктуризувати український держборг.