Не вбивала: жінка зі штату Міссурі «дурно» відсиділа 43 роки в буцегарні

11:53, 21.07.2024

Жінка зі штату Міссурі, яка відсиділа 43 роки у в'язниці, вийшла на свободу після скасування її вироку за вбивство. (Фото: Associated Press.)

У США звільнили з в’язниці 64-річну Сандру Хемме, яка відбула 43 роки довічного ув’язнення. Її вирок за вбивство, якого вона не скоювала, скасували.

 

14 червня суддя постановив, що адвокати Хемме надали "чіткі та переконливі докази" "фактичної невинуватості", назвав жінку "жертвою явної несправедливості" і скасував її вирок.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Associated Press.

 

Хемме відбувала довічне ув'язнення у виправному центрі Чиллікот за вбивство працівниці бібліотеки Патрисії Єшке в 1980 році в Сент-Джозефі (штат Міссурі).

 

За даними юридичної команди Innocence Project, Хемме була найдовше незаконно ув’язненою жінкою в США.

 

Після перегляду справи щодо вбивства суд дійшов висновку, що Хемме перебувала під ефектом седативних препаратів і в "податливому психічному стані", коли слідчі неодноразово допитували її у психіатричній лікарні як підозрювану.

 

За словами прокурора, крім зізнань, жодні докази не пов’язували її зі злочином.

 

Її звільнення ускладнювали вироки, які вона отримала за злочини, скоєні за ґратами. У 1996 році їй додали 10 років ув'язнення за напад з лезом бритви на працівника в'язниці, а в 1984 році – дворічний термін за "пропозицію вчинити насильство".

 

Попри рішення суду генеральний прокурор штату Міссурі боровся за те, щоб залишити її за ґратами, він навіть телефонував до вʼязниці. Однак суддя пригрозив йому неповагою за такі дії.

 

"Було надто легко засудити невинну людину і набагато важче витягнути її, аж до того, що рішення суду ігнорувалися", – сказав адвокат засудженої Шон О'Брайен.

 

Зауважимо, що Австралії виправдали жінку, засуджену за вбивство 4-х дітей.

 

Як повідомляла УМ, «Відзначився» в США: український хакер «заробив» 14 років «буцегарні» за кіберзлочини.