Зеленський закликав уряд Британії зняти обмеження на використання західної зброї

16:45, 19.07.2024

Стармер і Зеленський на засіданні уряду Великої Британії. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні уряду Великої Британії під час візиту до Лондона у п’ятницю.

 

Зокрема, він закликав британських урядовців «продемонструвати своє лідерство» та допомогти Україні зміцнити свою оборону та передові позиції, знявши заборону на застосування західної далекобійної зброї для ударів по території рф.

 

Як інформує Україна молода, виступ глави держави наводить Офіс президента.

 

На його думку, якщо обмеження на застосування західної зброї буде знято, це допоможе Києву зміцнити свою оборону та знищувати осередки зброї у росії. Також це зупинить будь-яку спробу рф розширити війну.

 

«Щойно ми зможемо завдавати ударів далі, ніж просто біля кордону, зокрема по російських військових аеродромах, ми не тільки захистимо себе від будь-яких російських наступальних дій, а й убезпечимо наші передові позиції та міста від російських бомб», – зауважив Зеленський.

 

 

За його даними, росія щомісяця використовує близько 3,5 тис. керованих авіаційних бомб проти України. Їх неможливо збити усі, але можна знищити всі носії.

 

«І я прошу вас проявити в цьому своє лідерство і, будь ласка, переконати інших партнерів зняти обмеження. Нам потрібен цей крок – крок, який змусить росію шукати миру», – сказав президент, звертаючись до британських урядовців на чолі з прем’єр-міністром Кіром Стармером.

 

 

На Банковій акцентують, що президент України першим серед іноземних лідерів за останні 27 років виступив на засіданні уряду Великої Британії. До цього особисто звернутися до британських урядовців мав змогу президент США Білл Клінтон у 1997 році.

 

Раніше керівництво МЗС Великої Британії повідомило, що у Лондоні розмірковують над запитом України щодо застосування крилатих ракет Storm Shadow по цілях в глибині території росії, та що для цього потрібний буде скоординована згода трьох країн.

 

Як повідомляла «УМ», на саміті НАТО новий прем'єр Кір Стармер сказав, що спосіб використання ракет Storm Shadow "є справою України", багато хто сприйняв це як те, що Британія дозволяє Києву застосовувати їх і для ударів по території Росії.

 

Втім, згодом у британських ЗМІ з'явився коментар з Даунінг-стріт про те, що політика уряду щодо застосування Україною переданої далекобійної зброї "не змінилася".