Місія умиротворення: Урсула фон дер Ляєн розкритикувала Орбана

12:08, 18.07.2024

Урсула фон дер Ляєн вистпає у Європарламенті. (x.com/vonderleyen)

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на переобрання на цю посаду, розкритикувала так звані «миротворчі потуги» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

 

На її думку, неузгоджений з Брюсселем візит Орбана до Москви є «місією умиротворення», а не миру.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала під час виступу в Європейському парламенті, текст якого наводить сайт Єврокомісії у четвер, 18 липня.

 

Зокрема, Урсула фон дер Ляєн акцентувала увагу євродепутатів, що росія продовжує наступати в Україні, роблячи ставку на війну на виснаження і відмову Заходу від протистояння Кремлю.

 

«І дехто в Європі цьому підіграє. Два тижні тому прем’єр-міністр країни Європейського Союзу поїхав до Москви. Ця так звана "мирна місія" була не чим іншим, як "місією умиротворення". Це була відверта "місія умиротворення», – наголосила президентка ЄК.

 

І додала, що лише через два дні після візиту Орбана до Москви росія обстріляла Київ, зокрема влучивши в дитячу лікарню "Охматдит" та пологовий будинок.

 

"Цей удар не був помилкою. Це був сигнал. Сигнал Кремля, від якого застигає в жилах кров, до всіх нас", – вважає фон дер Ляєн.

 

"Наша відповідь має бути не менш чіткою. Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна та український народ. Справедливий і сталий мир для вільної та незалежної країни. І Європа підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно! Ось наш сигнал!" – підсумувала вона під оплески в Європарламенті.

 

Напередодні євродепутати схвалили резолюцію на підтримку України, в якій, зокрема, засудили неузгоджені зовнішньополітичні дії угорського прем'єр-міністра.

 

Як повідомляла «УМ», Єврокомісія раніше вирішила знизити рівень представництва на засіданнях Ради ЄС під час угорського головування, аби показати невдоволення неузгодженими зовнішньополітичними кроками Орбана.