Табу на літній час: в Україні більше не переводитимуть годинники

11:06, 17.07.2024

В Україні більше не переводитимуть годинники на літній час.

Закон 4201 про відміну переведення часу в Україні з зимового на літній нарешті ухвалила Верховна рада. Тобто в останню неділю жовтня час переведуть на зимовий і більше не мінятимуть.

 

“За” ухвалення документа в цілому проголосував 261 народний депутат.

 

Як інформує УМ, по це повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк у Телеграм.

 

“Тобто в цьому році ми ще в останню неділю (27-го) жовтня переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде”, — пояснив Железняк.

 

Зараз у Україні діє третій часовий пояс UTC +3, оскільки 31 березня Україна перейшла на Eastern European Summer Time (EEST). Тоді час був переведений вперед на одну годину з 03:00 на 04:00 за місцевим часом.

 

Починаючи з 27 жовтня 2024 року, в Україні завжди буде UTC +2 / Eastern European Time (EET), тобто плюс дві години до часу за Грінвичем.

 

Стрілки годинника восени та навесні українці переводили вже понад 40 років, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували лише в 1996 році. Переведення завжди припадали на вихідні, щоб дати організму мінімально адаптуватися.

 

Є дослідження про те, що переведення годинників шкідливо впливають на людей: може виникнути недосипання, зростає кількість депресій та серцево-судинних захворювань. Коли переводять час, відбувається частковий десинхроноз між внутрішнім годинником людини та кількістю світла, яке надходить ззовні. Десинхроноз може спричиняти недосипання, дезорієнтацію у просторі і часі, а також втрату пам’яті.

 

Під час переведення на літній час частота інфарктів міокарда зростає. Кількість інсультів у перші кілька днів після переведення годинника збільшується на 8% як восени, так і навесні.

 

Як повідомляла УМ, У Раді пропонують скасувати сезонне переведення годинників.