32 винищувачі F-16: Греція готує військову угоду з Україною

10:32, 17.07.2024

Гнів росії зростає, коли Греція готує військову угоду з Україною щодо передачі 32 винищувачів F-16. (Фото: Вікіпедія)

 Вивести з експлуатації власні 32 винищувачі F-16 Block-30 має намір Греція та передати їх Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомила агенція Al Jazeera, покликаючись на власні джерела.

 

Зазначається, що Греція планує модернізувати свої нинішні винищувачі F-16 до модифікації Block-70, а також придбати у Франції 24 літаки Dassault Rafale. Окрім цього, комітет Конгресу США дозволив Афінам до 40 новітніх винищувачів F-35.

 

За даними джерел Al Jazeera, Греція вважає, що було б краще не просто списати свої літаки, а передати їх США, де їх могли б модернізувати та передати Україні. А втім, інші співрозмовники агенції вказують, що передання цих літаків стримує безпекова ситуація, що може створити «велику прогалину у військово-повітряних силах країни».

 

Нагадаємо, раніше грецьке ЗМІ Рronews, покликаючись на власні урядові джерела в країні, писало, що Афіни передадуть Україні Patriot в обмін на гарантії безпеки від США через загрозу з боку Туреччини.

 

А втім, прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна не передаватиме Україні свої системи Patriot та С-300, позаяк оборона є дуже чутливим питанням для Афін з огляду на напруженість у відносинах із Туреччиною.

 

У травні 2023-го президент США Джо Байден схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16. Згодом Нідерланди, Данія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки, зокрема для навчань, які відбудуться в Данії та Румунії.

 

Решта країн підтвердили свою готовність долучитися до підготовки українських пілотів на F-16.

 

У листопаді в румунському місті Фетешть урочисто відкрили центр підготовки пілотів на винищувачах F-16, де мали навчати, зокрема, й українських льотчиків. Серед інструкторів на цій базі можуть бути не тільки представники Румунії, Нідерландів та США, а й військові льотчики з інших країн-членів НАТО.

 

Нині перша група українських льотчиків закінчила навчання у США, а Данія вже підготувала 50 українських спеціалістів з обслуговування F-16.

 

Як повідомляла УМ, Американські F-16 базуватимуться на території України.