Без терміну давності: ДБР повідомило про підозру ексглаві МВС Захарченку

10:09, 17.07.2024

ДБР повідомило про підозру ексміністру МВС України Захарченку, який намагався у 2022 році схилити українських посадовців до зради.

Працівники ДБР повідомили про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Захарченку, який намагався у 2022 році схилити українських окремих посадовців до зради.

 

Як інформує УМ, про це 17 липня повідомили на сайті ДБР.

 

«Одразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну, підозрюваний телефонував посадовцям України з пропозицією підписання договору з рф про так звану «дружбу і захист», що означало добровільну здачу ворогу територій взамін зайняття «високих посад».

 

При цьому, зрадник наголошував, що діє від імені керівництва рф. Надалі, ексміністр брав участь у створенні та публікаціях низки відеозаписів, дайджестів, з метою формування в суспільстві антивладних настроїв для надання рф допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

 

У своїх виступах експосадовець виправдовує та визнає правомірною збройну агресію рф проти України, прославляє представників збройних формувань рф», - сказано, зокрема, в повідомлені ДБР.

 

Фігурант підозрюється у діях проти основ національної безпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України).Максимальне покарання за цими статтями - 15 років позбавлення волі. Слідство клопотатиме про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

 

Нагадаємо, раніше експосадовцю повідомлялось про підозру у справах «Майдану» за організацію вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо захоплення державної влади, перевищення влади та службових повноважень, привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном, в особливо великому розмірі, умисних вбивств, заподіяння різного ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, частину з яких спрямовано до суду.

 

У лютому 2014 року, після вчинення вказаних злочинів та усвідомивши перемогу Революції Гідності, підозрюваний втік до рф, де почав сприяти розвитку подій з введенням російською федерацією військ для окупації суверенних територій нашої держави. За втілення планів агресора підозрюваний отримав російське громадянство та почав вести активне соціальне життя з метою надання допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

 

Як повідомляла УМ, ДБР повідомило про підозру бізнесмену Боголюбову та затримало «лояльного» прикордонника.