День Української державності та хрещення Русі: Зеленський звернувся до нації

10:51, 15.07.2024

Україна крізь століття «зберігає себе, хоч би що відбувалося»

Війна сьогодні – це битва заради незалежності України, заради того, щоб цю незалежність могли успадкувати наступні покоління.

 

Як інформує УМ, про це сказав президент України у зверненні до Дня Української державності і Дня хрещення Русі-України 15 липня у Телеграм.

 

«Ми згадуємо шлях, який пройшла Україна, і всіма силами зосереджуємося на битві, яку Україна повинна виграти», – сказав, зокрема, Зеленський.

 

Він зазначив, що Україна крізь століття «зберігає себе, хоч би що відбувалося»: «І хоч би які загарбники приходили на нашу землю, Україна завжди знаходить сили не тільки для того, щоб вистояти, а й щоб уберегти в собі те, що відмежовує нас – нас із вами – від зла».

 

Лідер країни додав, що Україна відрізняється від Росії, яка будує свою державність на тому, що «знецінює всіх, окрім себе».

 

«Ми боремося проти страшного ворога, якого не назвеш людиною і який нескінченно далекий від справжнього християнства. Його сутність – це руїни, смерть, яку він несе і яку ми повинні здолати. Україна не може погодитися на менше, ніж жити. На менше, ніж зберегти себе. На менше, ніж залишитися людьми. Україна не підкориться злу, яке проливає кров заради свого хворого самоствердження. Яке зневажає правду і людську, і Божу та знецінює всіх, окрім себе», – розповів Зеленський.

 

У звʼязку з переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар, День державності відзначається цього року 15 липня. Це свято Зеленський затвердив 2022 року. Воно збігається з Днем хрещення Київської Русі – України.

 

Як повідомляла УМ, предстоятель ПЦУ Епіфаній освятив Центральний хрест Софійського собору в Києві напередодні Дня державності України і вшанування пам'яті великого рівноапостольного князя Володимира та чергової річниці Хрещення Руси-України.