У Раді пропонують скасувати сезонне переведення годинників

17:52, 12.07.2024

Засідання Комітету ВР з питань економічного розвитку. (facebook.com/komeconomic)

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує прийняти законопроект про обчислення часу в Україні.

 

Фактично йдеться про пропозицію скасувати сезонне переведення годинників.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сторінці Комітету ВР.

 

Зазначається, що відповідний законопроєкт №4201 розглядали в другому читанні ще у 2021 році. Але тоді голосування провалили, а документ відправили на доопрацювання.

 

У документі пропонувалося визначити, що київський час — час часової зони, у якій розташована столиця України — місто Київ, що відповідає другому часовому поясу у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

 

Також автори законопроєкту прописали, що сезонний перехід часу на території України не здійснюється, а київський час застосовується для всіх правовідносин, що виникають на території України.

 

Відтак, на засіданні 12 липня парламентський комітет запропонував повернутися до цього питання та рекомендував Верховній Раді в повторному другому читанні ухвалити закон.

 

Народні депутати аргументували своє рішення тим, що щорічне переведення годинника несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації та не допомагає енергозбереженню.

 

Окрім цього, зазначений законопроєкт має «забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України», закріпивши київський час на всій території країни та навіть «сприятиме протидії агресії з боку рф та євроінтеграційним прагненням України», зазначають депутати.

 

Нагадаємо, Україна переводить годинники двічі на рік: останньої неділі березня — на літній час, а останньої неділі жовтня — на зимовий.

 

Хоча практика переведення годинників практикується в усьому світі, зокрема США та у Європі, останніми роками від неї дедалі більше відходять.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати жертвою сезонної депресії